Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. kolovoza 2006.

Potpisan ugovor za pilot program navodnjavanja

Danas je župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić, s predstavnicima Elektroprojekta d.d. Zagreb (Zdenko Mahmutović direktor Arhitektonsko – građevinskog biroa Elektroprojekta d.d., Zagreb, projektantske tvrtke kojoj je na javnom nadmetanju povjerena izrada navedenog projekta), Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta (prodekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Josipa Marušića), potpisao ugovor o izradi idejnog projekta, stručne podloge za ishođenje lokacijske dozvole, te poslova konzultacije, pregleda i ocjene ugovorenog projekta za Pilot projekt navodnjavanja Kapinci – Vaška.

Virovitičko – podravska županija je među prvim županijama u Republici Hrvatskoj za svoje područje izradila Vodnogospodarski plan navodnjavanja. Planom je analizirano cjelokupno područje županije koja ima izuzetan potencijal poljoprivredne proizvodnje na 114 000 ha obradivog zemljišta. Provedenim analizama je utvrđena potreba vode za navodnjavanje pojedinih kultura, određena je pogodnost zemljišta za navodnjavanje i raspoložive količine voda na slivu, u rijeci Dravi kao i u podzemlju. Istaknuta je nužnost obnove i stavljanja u funkciju izgrađenih sustava površinske i podzemne odvodnje kao preduvjet navodnjavanja. Provedena je javna rasprava i stručna recenzija Plana navodnjavanja kojega je prihvatilo Poglavarstvo i Skupština Virovitičko – podravske županije. Ugovorena izrada idejnog projekta i stručne podloge za ishođenje lokacijske dozvole Pilot projekta Kapinci – Vaška, nastavak je pripreme izgradnje sustava navodnjavanja na 1037 ha pogodnog zemljišta za sjemenske i povrtlarske kulture. Obzirom da štete od suše u ukupnim štetama od elementarnih nepogoda sudjeluju sa preko 30 %, što je trostruko više od šteta od poplava, isplativost planiranog pothvata je neupitna.

O samo projektu, izjavu je dao i Vladimir Sečen iz Elektroprojekta d.d. Zagreb.

– Danas je u Virovitičko – podravskoj županiji potpisan ugovor za izradu idejnog projekta i stručne podloge za lokacijsku dozvolu, za prvi županijski pilot projekt takve vrste u Republici Hrvatskoj, projekt navodnjavanja Kapinci – Vaška. Treba naglasiti da je Virovitičko – podravske županija, uoči godišnjih odmora, prihvatila Vodnogospodarski plan navodnjavanja županije kao treći plan prihvaćen u RH. Treba kazati da su poduzetnost i agilnost stručnih službi županije, doprinijeli tome da se ovi projekti, s obzirom na važnost poljoprivrede na ovom području, tako brzo odvijaju, što u ostalim dijelovima Hrvatske nije slučaj.

Share Button