Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. kolovoza 2006.

Ministar Čobanković otvorio nove pogone u Viro tvornici šećera

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković svečano je otvorio nova postrojenja za pakiranje i proizvodnju tekućeg šećera. Otvorenju novih pogona prisustvovali su i ministar financija Ivan Šuker, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, župan Virovitičko-podravske županije Zvonimir Šimić i virovitički gradonačelnik Zvonko Kožnjak.

Ulaganja vrijedna oko 45 milijuna kuna obuhvaćaju postavljanje opreme za proizvodnju pasterizirane otopine šećera, nove pakirnice šećera i paletizatora te prilagođavanje objekta pakirnice i skladišta za izdavanje HACCP-certifikata.

Oprema za pakirnicu kupljena je od renomiranih proizvođača Bosch-Hesser i Krones. Pogoni za proizvodnju tekućeg šećera nabavljeni su u Švicarskoj i predstavljaju najmoderniju liniju za proizvodnju ove vrste šećera u Europi. Ukupna vrijednost nove opreme iznosi oko 20 milijuna kuna.

Na rekonstrukciji objekata i montaži opreme najvećim su dijelom radile hrvatske tvrtke, a vrijednost tih radova je oko 25 milijuna kuna.

«Nova pakirnica šećera i HACCP certifikacija omogućit će nam izvoz šećera u kilogramskim pakiranjima na tržište Europske unije, gdje postižu višu cijenu od velikih pakiranja, a značajno će se povećati i kapacitet pakiranja. S druge strane, zahvaljujući tvornici tekućeg šećera domaći proizvođači bezalkoholnih pića imat će alternativu dosadašnjem uvozu isoglukoznog sirupa, a plan nam je da već u listopadu ove godine počnemo s izvozom otopine šećera i u EU», izjavio je Damir Barić, predsjednik Uprave Viro tvornice šećera.

Fotografije: Ivan Šemper

Share Button