Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. rujna 2006.

Održana svečana sjednica Skupštine općine Voćin

Svečano je danas bilo u Voćinu gdje je održan Dan općine Voćin. U mjesnom domu, svečanosti Skupštine uz mnogobrojne goste, nazočili su: Vlado Jukić, saborski zastupnik HSP-a, župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić, zamjenik župana Zvonimir Koić, dopredsjednik Skupštine Virovitičko – podravska županije, Boris Hlavati, Željka Grahovac, predsjednica gradskog vijeća grada Virovitice. Uz njih, u dvorani mjesnog doma okupili su se brojni uzvanici ne bi li proslavili 13 godišnjicu općine Voćin koja je mnogo stradala u Domovinskom ratu.
Prvi je za govornicu izašao Viktore Andrejević, načelnik općine Voćin, te istaknuo nekoliko ključnih stvari koje su u Voćinu učinjene u proteklih godinu dana i koje se planiraju do rujna 2007. godine.
– U Čeralijama smo napravili košarkaško igralište. Osim toga, sredili smo staze oko škole. Vrijednost investicija je bila 140.000,00 od čega je Virovitičko – podravska županija izdvojila 25 posto od navedenog iznosa. Tu su i radovi na glavnom distributivnom cjevovodu vrijednom 1.400.000,00 kuna. Asfaltirane su dvije pristupne staze na grobljima, čija je investicija bila 100.000,00 kuna. Mostovi na Voćinki su nas koštali 40.000,00 kuna. Radovi na nogostupu kod dječjeg vrtića Jelenko, su iznosili 120.000,00 kuna. Za rad vrtića, uslijed loše financijske situacije na području naše općine, izdvojili smo za rad vrtića 300.000,00 kuna što iznosi 76 posto od potreba za rad vrtića. Subvencionirali smo prijevoz srednjoškolskih učenika sa 30 posto od cijene mjesečne karte. Za potporu djeci i mladeži izdvojili smo 600.000,00 kuna. Između ostalog, izrada prostornog plana općine Voćin, kao jednog od preduvjeta razvoja, u završnoj je fazi. Otvorili smo ambulantu Doma zdravlja Virovitičko – podravske županije, a Fond za regionalni razvoj mnogo nam je pomogao uloživši u vodovod Bokane – Čeralije. Vodovod je na ovom području jedan od problema, jer nam čak 70 posto vode odlazi uslijed starih cijevi. Planiramo osvijetliti javnom rasvjetom četiri naselja. Naša općina koja obuhvaća 290 kilometara kvadratnih iznimno je velika, najveća u Virovitičko – podravskoj županiji. No, more nas brige velike nezaposlenosti, o uslijed toga, želimo razvoj za ovaj kraj, jer općina Voćin je jedan od najmlađih u Hrvatskoj, s prosjekom od 27 godina starosti. U idućih godinu dana, želimo dobiti novu sportsku dvoranu koja bi mnogo značila za mlade u ovom kraju. Želimo obnoviti krovište na školi u Voćinu i još mnogo toga. Sve navedeno ne bi mogli ostvariti bez pune potpore Vlade Republike Hrvatske i Virovitičko – podravske županije, te im se ovom prigodom još jednom zahvaljujemo.

Potom je govorio župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić.
– Čestitam vam dan Općine, jer vi ste općina koja je, kao najveća u Republici Hrvatskoj, s obzirom na prosjek godina i povećani natalitet, ponos Hrvatske i Virovitičko – podravske županije. Županijska vlast vam je u okviru svojih mogućnosti pomagala. Naš proračun nije velik, ali ćemo uvijek prepoznati kvalitetne projekte i zdrave sredine, te ćemo ulagati u njih. Očekujemo potporu za građenje nove dvorane koja bi mnogo značila za 392 učenika u osnovnoj školi u Voćinu, ponajprije u njihovom razvoju. Podupiremo i obnovu crkve u Voćinu jer nam je želja da se ovo Marijansko svetište digne na razinu koju zaslužuje ovaj kraj. Na ovom području četnici u Domovinskom ratu nisu birali sredstva u uništavanju svega što je hrvatsko. Upravo zbog svega toga, dodatna nam je želja obnoviti kuću mira, odnosno crkvu u Voćinu. Ovim putem prenosim i zahvale saborskim zastupnicima Josipu Ðakižu i Tomislavu Tomiću, koji su se ispričali zbog nedolaska, jer su imali neodgodivih obveza, ali bez čijeg velikog angažmana ne bi bilo moguće sve ovo napraviti ne samo na području Voćina već i na području cijele Virovitičko – podravske županije. Moram vas pohvaliti da ste vi, prva općina u našoj Županiji koji ste postavili table dobrodošlice turističke signalizacije. Želja mi je da uskoro ovdje otvorite Turistički ured, a u svemu tome, Virovitičko – podravska županija će vam dati neophodnu potporu. Uvijek ćemo, svakome onom tko ide prema naprijed pomoći u ostvarivanju njihove želje za napretkom. Moram primijetiti da sve općine na našem području, su se u posljednjih godinu dana probudile iz svojevrsnog zimskog sna, a uvjeravam vas da će nadalje biti još i bolje, jer imate punu potporu Virovitičko – podravske županije i Vlade RH – zaključio je župan Zvonimir Šimić.

Na kraju je govorio saborski zastupnik Vlado Jukić.
– Izuzetna mi je čast sve vas pozdraviti. Moram istaknuti vaš primjer ulaganje u dvije ceste. Iako nemate mnogo novca, iako to nekima ne bi bila velika investicija, moram vas istaknuti kao pozitivan primjer, primjer koji treba slijediti. Priključujem se zahvalama saborskim zastupnicima s ovog područja, Josipu Ðakiću i Tomislavu Tomiću, koji su uz veliku potporu koju su dali ovom području bili neophodni ne bi li i Vlada RH prepoznala želje ovog područja za razvoj i napredak. Vlada RH ima osjećaja za vas i uvijek će prepoznati vrijednost ovog podneblja. Želja mi je da u skoroj budućnosti usvojite prostorni plan, te da u idućih godinu dana dodatno ulažete u gospodarski razvoj poljoprivrede i turizma. Valja razmišljati na europski način s tendencijom ostanka sve većeg broja kvalitetnih mladih ljudi na ovom području jer je to jedina budućnost Hrvatske.

Share Button