Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. rujna 2006.

U Virovitici svečano obilježena petnaesta obljetnica oslobađanja vojarne

U Virovitici je danas održano svečano postrojavanje 15. POtrbr povodom petnaeste obljetnice oslobađanja Vojarne. Mnogobrojne uzvanike među kojima su između ostalih bili: predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik Josip Ðakić, župan Virovitičko – podravske županije Zvonimir Šimić, zamjenik župana Ðuro Matovina, predsjednik Skupštine Virovitičko – podravske županije, Stjepan Feketić, dopredsjednik Skupštine Virovitičko – podravske županije Boris Hlavati, gradonačelnik Virovitice, Zvonko Kožnjak, ratni zapovjednik 127. brigade Ðuro Dečak, predstavnici policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pozdravio je današnji zapovjednik Miodrag Hokman, naglasivši značaj tadašnjeg oslobađanja vojarne jer je Virovitica tako postala prvi oslobođeni grad u Republici Hrvatskoj.

O tim vremenima, govorio je i Ðuro Dečak, a potom se nazočnima obratio župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić koji je kazao.
– Bili su to slavni dani. Svi mi koji smo bili sudionici tog vremena, iznimno smo ponosni na učinjeno i nismo još niti svjesni kakve smo tada velike stvari napravili za stvaranje nezavisne Republike Hrvatske. Na nama koji smo bili sudionici vremena, ostaje jedan sveti zadatak, da se ne događa novija povijest, koja na neki drukčiji način želi pokazati Domovinski rat.

Nazočnima se obratio i predsjednik HVIDRA-e Josip Ðakić koji je između ostalog naglasio sljedeće.
– Rat za Hrvatsku je počeo u Virovitici. To nije fraza već činjenica, jer činjenice kazuju da je ovdje dovažano oružje, da je ovdje pružen najjači otpor onima koji su Viroviticu vidjeli kao granicu. Ovdje je agresor slomio zube. Svima onima koji su ugradili živote, svima onima koji su sudjelovali u oslobađanju Hrvatske velika hvala. Svi trebamo nastavljati dalje ponosni i ponavljati ono što se ovdje događalo, jer se povijest nikako ne smije zaboravljati.
Podsjetimo, što se to događalo prije 15 godina u Virovitici. Tada su pripadnici ZNG-a, policije, dragovoljci, 15. rujna 1991. godine oslobodili vojne objekte u Terezinom Polju i Novom Gracu i stavili pod hrvatski nadzor granični prijelaz Terezino Polje. Dan prije (14. rujna, kada je i izdna naredba za blokiranjem Vojarne u Virovitici), ispred ondašnjeg Doma JNA u Virovitici se zavijorila zastava Republike Hrvatske. Dan poslije osvojeno je skladište oružja na Šištatu. U utorak 17. rujna 1991. godine, nešto prije 11 sati tadašnji predsjednik Skupštine općine Virovitica Ante Krišto, objavio je da u Virovitici više ne stanuje jugo vojska. Prilikom osvajanja vojarne, poginuo je naš sugrađanin Vladimir Vampovac Grga. Tih dana pisala se nova hrvatska povijest. Virovitička vojarna postala je prva oslobođena vojarna u neovisnoj Hrvatskoj.

Share Button