Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. listopada 2006.

Na području Virovitičko – podravske županije – 1393 lovca

Prema podacima za 2005. godinu, na području Virovitičko – podravske županije, evidentirano je 1393 lovca koji su bili raspoređeni u 31 udruzi.

Inače za razdoblje od 1996. do 2005.godine, na području naše Županije, moglo se pronaći šest vrsta divljači (jelen, srna, divlja svinja, zec, fazan, prepelica). Zamjetan je manjak broja zečeva. Razlozi smanjene brojnosti su elementarne nepogode,mehanizacija u poljoprivredi, upotreba pesticida te raznih predatora, psi skitnice. Brojno stanje fazana također je u opadanju, a na pojedinim mjestima dolazi u opasnost i opstanak populacije. Zbog toga će, Virovitičko – podravska županija izdvojiti 200.000,00 kuna za kupovinu fazana u 2006. godini, dok se iduće godine planira i kupovina zečeva. Trenutno na području VPŽ ima 21 lovište. Inače, postoji i problem miniranih područja, koja se uglavnom nalaze na mjestima koja pogoduju razvoju lovnog turizma. Na sjednici Poglavarstva govorilo se i o problemu krivolova na području Županije, ali i razvoju lovnog turizma.

– Virovitičko – podravska županija ima velike potencijale, za razvoj lovnog turizma, a bilo bi dobro potaknuti i osnivanje turističkih ureda u općinama diljem Županije, kako bi se pojačala kontrola dolaska i odsjedanja brojnih turista koji zbog lova dolaze na područje Virovitičko – podravske županije. Inače, treba podcrtati i činjenicu da je zbog pojave ptičje gripe, velika šteta nanesena lovnom turizmu.
Inače, prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza, Virovitičko – podravsku županiju je u 2005.godini posjetilo 1600 lovaca (uglavnom iz Njemačke,Italije, Austrije, Mađarske), ali se pretpostavlja da je brojka kudikamo veća, jer velik dio lovaca odsjeda u privatnim kućama, a pritom ne budu prijavljeni.

Share Button