Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. listopada 2006.

Čelnici Freixeneta s dva helikoptera sletjeli u Lukavac nedaleko Slatine

U mjesto Lukavac, nedaleko blizini Slatine, u utorak oko 15 sati, s dva helikoptera, sletjeli su čelnici grupacije Freixenet, koje je predvodio Jose Ferrer (predsjednik Uprave tvrtke Freixenet). Osim njega, u Lukavac su sletjeli: izvršni direktor Bernd Halbach, te šef prodaje Adolfo Heredia, enolog, koji u Hrvatskoj radi na projektu Cavallio, odnosno izgradnje budućih vinarija na Visu i u Slavoniji. U Lukavcu je uvažene uzvanike, dočekao župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić sa zamjenicima, Ðurom Matovinom i Zvonimirom Koićem, te im podijelio brošure “Virovitičko – podravska županija, Prostor gospodarskih mogućnosti”.

Osim njih nazočio je i gradonačelnik Slatine, Ivan Roštaš, Zlatko Lukačević, tehnički direktor i suvlasnik vinarije Lukačević i Schmidt koja ima kapacitet 470.000 litara vina, te Damir Kufner, vlasnik parcele na kojoj se nalazi 30 hektara vinograda s kojih će se u budućnosti proizvoditi pjenušava vina za Freixenet, koji su ujedno osmi proizvođači vina u svijetu.
Jose Ferrer je izjavio da je zadovoljan s onim što je vidio, ali da još uvijek ne može kazati kada će krenuti s proizvodnjom, niti kolika će to količina vina ili pak pjenušca biti. Kazao je da je iznimno zadovoljan kvalitetom mošta kojeg je probao u podrumu Zlatka Lukačevića (u kupovinu, obnovu stare kuće i štaglja, te ulaganje u opremu za vino, Lukačević je investirao 1.500.000,00 kuna).

Ferrer je probao mošt od graševine, caberneta, rajnskog rizlinga. Konstatirao je da su viđeni uvjeti gdje se nalaze vinogradi idealni (nadmorska visina od 160 n/m) s mnogo sunca i pogodni za vrhunsku kvalitetu grožđa i vina. Oduševilo ga je što se ovdje može “opipati zemlja i loza”, odnosno ugodna priroda koja ga dijelom podsjeća na rodnu Kataloniju.
– U Županijskoj razvojnoj strategiji govorili smo o razvoju gospodarstva, a slijedom toga je i ovaj dolazak visoke delegacije, ove iznimno priznate grupacije. Imali smo viziju kako razvijati gospodarstvo, turizam, vinogradarstvo,… Pribjegli smo stvaranju uvjeta, jer to je zadaća Županije. Biti će nam zadovoljstvo surađivati s tvrtkom koja planira na području Virovitičko – podravske županije podići 150 do 200 hektara novih nasada vinograda. Time se otvaraju nove mogućnosti za razvoj vinskih cesta s kojima idemo u program uz potporu EU fondova. Lukavac, odnosno grad Slatina, nikako nisu slučajno izabrani. Čini mi se da neki drugi mnogo više znaju o našoj povijesti nego mi. Naime, ovdje, u Slatini je napravljen prvi hrvatski pjenušac.
Na ovom području, ali i čitavoj Virovitičko – podravskoj županiji, postoje velike mogućnosti proizvodnje i tradicije. Mogu kazati da ćemo na ovaj način otvoriti i turistički i gospodarski smjer Virovitičko – podravske županije. U ime dožupana, moram istaknuti da je ovo projekt na kojem smo zajednički radili, na obostrano zadovoljstvo i nas i županije – kazao je župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić.
Inače, vina proizvedena u Hrvatskoj bila bi plasirana na ogromno svjetsko tržište na kojem ova španjolska tvrtka ima razvijenu distribucijsku mrežu. Inače, Slatinsko područje je zanimljivo po proizvodnji pjenušca, jer je ovdje proizveden prvi hrvatski pjenušac 1896. godine.
Inače, glavna proizvođačka ideja projekta dolaska Freixeneta u Hrvatsku je imati dvije vinarije. Jedna će biti u Slavoniji, a druga u Dalmaciji. U Slavoniji bi se proizvodila crna vina i pjenušac, a na Visu bi uglavnom bila proizvodnja crnog vina, malog plavca zinfandela, desertnog vina iz Vugave…

Share Button