Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. listopada 2006.

Što je to Freixenet?

Prije 150 godina, u maloj zajednici gradića Saint Sadurni d’Anoia (pokrajina Katalonija, Španjolska), postojalo je trgovačko poduzeće za proizvodnju i izvoz vina u vlasništvu obitelji Sala. Početkom 20. st, Dolores Sala se udala za Pedra Ferrer Bosch, iz obitelji vinara s posjeda “La Freixenada”, osnovanog još u 13. stoljeću. Pedro, Dolores i njezina majka, Joan, osnovali su poduzeće Freixenet za proizvodnju onoga što se tada zvalo šampanjac. Poduzeće je od tada do danas zadržalo obiteljski karakter. Danas je Freixenet vodeći svjetski proizvođač pjenušaca rađenim tzv. tradicionalnom ili klasičnom metodom vrenja u boci (tzv. CAVA= španj. podrum). Freixenet je u vlasništvu obitelji Ferrer, a podrum se nalazi u mjestu Sant Sadurni d Anoia, 40 km jugozapadno od Barcelone. Vinogradarska regija: Penedes. Godišnja proizvodnja popularnih Freixenetovih cava dosiže 200 milijuna boca godišnje, a izvozi se na sve kontinenete u preko 160 zemalja svijeta.

Etiketa Carta Nevada apsolutni je lider domaćeg španj. tržišta, dok je prepoznatljiva boca Cordon Negra najprodavanija cava na mnogim zapadnim tržištima i daleko najtraženija cava u SAD-u. Freixenet Group posjeduje i podrume u francuskoj Champagni (proizvodnja prestižnih i skupih pjenušavih vina Henri Abele), u Kaliforniji (Gloria Ferrer) i Meksiku (Sala Vive). Zadnjih godina tvrtka se širi u segmentu mirnih vina. Podrum Rene Barbier, Penedes, Wingara group, Australija, Yvon Mau, Bordeaux, Morlanda u regiji Priorat, Valdubon u regiji Ribera del Duero.
Freixenetovi pjenušci u svijetu su gotovo sinonim izvrsnog i nepobjedivog odnosa kvalitete i cijene, dopadljivih voćnih aroma i ljupke pitkoće. Podrum svake godine posjeti više desetaka tisuća posjetitelja. O visokoj kvaliteti svjedoči 48 zlatnih medalja, 41 srebrna i 27 brončanih medalja širom svijeta u samo zadnje tri godine.

Freixenetov Cordon Negro službeni je pjenušac svjetskog Grand Prixa u motociklizmu a u Hrvatskoj već petu godinu osvježava posjetitelje ATP u Umagu na njegovom “pjenušavom štandu”.
Jedni od promotora Freixeneta, u dugoj povijesti, između ostalih, bili su: Liza Minelli, Shirley MacClaine, Raquel Welch, Sharon Stone, Penelope Cruz, Antonio Banderas, Demi Moore,…

Share Button