Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. listopada 2006.

Predsjednik RH Stjepan Mesić, u Orahovici posjetio zadrugu Eurovoće

odnosno nasade višanja, koji se rasprostiru na 162 hektara i navedena je plantaža najveća u ovom dijelu Europe. Predsjednika RH u Orahovici je dočekao župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Stjepan Mikolčić, gradonačelnici Orahovice, Slatine i Virovitice, Josip Nemec, Ivan Roštaš i Zvonko Kožnjak, a s predsjednikom RH, stigao je i Andrija Popović iz HBOR-a, te niz ostalih uglednika i savjetnika.
Zadruga Eurovoće proizvodi 70-ak različitih proizvoda od voća i povrća. U sklopu tvrtke radi 220 zaposlenika, a angažirano je i 900 kooperanata, te se na taj način želi u poslovni odnos uključiti što više obiteljskih gospodarstava.

Zadruga je osnovana 2002., kada je započela rad sa 85 zaposlenika i proizvodnjom u prvoj godini vrijednom osam milijuna kuna, koja je ove godine dosegnula oko 47 milijuna kuna. Podignuto je 100 tisuća stabala višanja na 162 hektara, a za dvije do tri godine u Eurovoću planiraju izgraditi hladnjaču za duboko smrznuto voće i povrće, te otvoriti pakirnicu i sortirnicu za svježe voće i povrće.
Predsjednik Mesić je istaknuo kako je “bila hrabrost kad je desetak zadrugara uložilo svoju imovinu, te zajmovima banaka kupilo zagrebačku tvrtku Voće export-import”. Danas je “Eurovoće” primjer dobre organizacije jer se otvaraju nova radna mjesta, a kvalitetni proizvodi izvoze se i na inozemno tržište, kazao je Mesić, dodavši kako to može biti dobar primjer i za ostale stanovnike Slavonije”, te na kraju dodao:
“Čuo sam da je u Orahovici 30-ak žena pokrenulo tekstilnu proizvodnju. Sve je to napredak. Osim toga, treba mijenjati poljoprivredne kulture, jer ćemo na taj način doći do proizvoda koja su tražena na tržištu” – kazao je predsjednik Mesić, istaknuvši kako Orahovica ima velike razvojne mogućnosti.

Nazočnima se obratio i župan Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić, koji je u svom govoru između ostalog kazao:
– Iskazali ste potvrdu za vaš kvalitetan rad. U relativno kratkom vremenu, ulaganja u ljude, nekretnine, pokazuje dobar put kako se može napredovati u proizvodnji voća i kvalitetno nastupati na svjetskom tržištu. Drago mije vidjeti sretna lica, kooperanata. Posebno iz jednog razloga. Svrstali smo se u sam vrh po proizvodnju voća i povraća u Hrvatskoj. Podsjetit ću, da smo, po proizvodnji šećera i meda na prvom mjestu u RH i zato smo najslađa hrvatska županija. Zbog proizvodnje voća i povrća imamo dodatne razloge za zahvalu vrijednim ljudima, ali i onima koji su prepoznali inicijativu. Eurovoće ima punu potporu Virovitičko – podravske županije. Inače, sve što se događa u Eurovoću, sadržano je i u Županijskoj razvojnoj strategiji do 2013. godine i zato nas čekaju mnogo bolji dani.

Share Button