Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. listopada 2006.

Tko će osvojiti “Zlatnu Zvonimirovu žlicu”?

Sutra će se održati 1. županijsko ocjenjivanje, izložba meda i pčelinjih proizvoda. Program započinje u 9 sati na Trgu kralja Tomislava (pod satom), a trajati će do 14 sati. Manifestacija će biti izložbeno prodajnog karaktera i građani će osim kušanja meda i mednih proizvoda, moći kupiti i med iz “najslađe hrvatske županije”. Posebno za ovu prigodu su na Trgu kralja Tomislava postavljeni štandovi s kojima je Virovitičko – podravska županija, na ovogodišnjem EKO etnu Hrvatska, osvojila “Zlatnu povelju” za najbolji cjelokupni nastup.
Osim tog, u programu će nastupiti djeca iz dječjeg vrtića “Cvrčak” (Virovitica), Gradska glazba Virovitica, dok je voditelj programa Trpimir Markotić. U sklopu petosatnog programa, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Virovitica, održati će se stručno predavanje na temu: “Zašto nam pčele ugibaju zimi” (predavač će biti dr.vet.med. Zlatko Tomljenović). Početak predavanja je zakazan za 11 sati.
Dodjela priznanja, kada će se proglasiti rezultati 1. ocjenjivanja meda zakazana je za 12 sati. Na ocjenjivanju meda, ocjenjivačkom sudu je bilo prezentirano 18 uzoraka. Ukupno najbolje ocjenjeni med dobiti će “Zlatnu Zvonimirovu žlicu”, jedinstveno priznanje u Hrvatskoj koje je dobilo ime po kralju Dmitru Zvonimiru, odnosno vremenu kada je on živio i kada je med i proizvodi od meda bili iznimno cijenjeni (primjerice medovina). Naime, Virovitičko – podravska županija, jedina je u Hrvatskoj za najviše priznanje izabrala medarsku žlicu koja je unikatan majstorski uradak Milana Došena iz Milanovca. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Virovitičko – podravska županija. Supokrovitelji su Hrvatske šume, Uprava šuma podružnica Našice, Šumarija Slatinski Drenovac. Organizatori su: Virovitičko – podravska županija, grupacija pčelara HGK – Županijske komore Virovitica, Udruga pčelara Virovitica. Suorganizatori su: Uprava šuma podružnica Našice, Šumarija Slatinski Drenovac, Hrvatska Gospodarska Komora – Županijska komora Virovitica, Hrvatska obrtnička komora – POK Virovitičko – podravske županije, Udruženja obrtnika Virovitica, Turistička zajednica Virovitičko – podravske županije. Za tehničku realizaciju i koordinaciju izložbe zadužen je Županijski centar za poduzetništvo i razvoj d.o.o. Virovitica. Medijski pokrovitelji su Virovitički list i Radio Virovitica. Predsjednik Organizacijskog odbora je župan Zvonimir Šimić, dok je predsjednik IO-a zamjenik župana Zvonimir Koić. Zamjenik predsjednika IO-a je Mladen Brdar, a ostali članovi su: Branko Tomšić, Željko Vrbos, Milan Vanđura, Željko Viljevac, Kristijan Toplak, Nikica Krpan, Božidar Jeremić i Krešimir Kovačević.

Share Button