Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. studenoga 2006.

Enrique Horcajada, voditelj političkog odjela OESS-a posjetio Virovitičko – podravsku županiju

U sklopu održavanja konferencije za novinare, na temu ADUT program, koji Organizacija za građanske inicijative realizira u suradnji s misijom OESS-a, Enrique Horcajada, voditelj političkog odjela OESS-a za Hrvatsku, ujedno i vršitelj dužnosti voditelja Područnog ureda u Sisku, susreo sa županom Virovitičko – podravske županije, Zvonimirom Šimićem, te njegovim zamjenicima, Ðurom Matovinom i Zvonimirom Koićem. Tom prigodom, župan Zvonimir Šimić, dao je punu potporu realizaciji ADUT programa, te naglasio sljedeće.
– Drago mi je što je Virovitičko – podravska županija dio programa ADUT za edukaciju vijećnika, jer putem tog programa mnogi će bolje razumjeti posao kojim se bavimo. Zadovoljan sam dosadašnjom suradnjom s Misijom OESS-a i s nestrpljenjem očekujem početak rada ADUT programa.

Enrique Horcajada novi je član misije OESS-a. Dolazi iz Španjolske, a u Hrvatskoj je 15 dana. Čuo je za ljepote Virovitičko – podravske županije, odnosno da je ovo podneblje poznato po proizvodnji vina i duhana. Zahvalio se županu Šimiću i tajniku Skupštine Ivanu Horvatu koji je razvio novi model edukacije za vijećnike, službenike, dužnosnike,…Tom prigodom je Horcajada odao.
– ADUT program se fokusira na razumijevanje i razvoj civilnog društva što je vrlo korisno za nedavno osnovanu Akademiju građanske demokracije. Na taj način se pridonosi uspješnijem radu i razvoju lokalne i područne samouprave, ali i demokracije u društvu, kvalificiranijem i odgovornijem obnašanju vlasti i javnih službi funkciji građana.
Osim toga, Horcajada je istaknuo i zadovoljstvo što se Poglavarstvo Virovitičko – podravske županije, pozitivno izjasnilo o prijedlogu Povelje o suradnji Virovitičko – podravske županije i nevladinog i neprofitnog sektora, te podcrtao kako vjeruje da će imati odličnu suradnju.
Inače u ADUT program su uz Virovitičko – podravsku županiju, uključene i Osječko – baranjska, te Vukovarsko – srijemska županija.

Sudionici ADUT programa stjecat će teorijska i praktična znanja o civilnom društvu, a model edukacije biti će organiziran putem tečajeva, radionica i drugih oblika suradnje s Akademijom lokalne demokracije. Navedeni ADUT program trebao bi se početi realizirati upravo na području Virovitičko – podravske županije od siječnja 2007. godine, o čemu je govorio Ivan Horvat. Njime bi bili obuhvaćeni svi vijećnici predstavničkih tijela, članovi poglavarstava i službenici jedinica lokalne i područne samouprave.

Share Button