Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. siječnja 2007.

Austrija – vodeći investitor u RH spremna na suradnju gospodarstvenika s prostora Županije

Povodom održane prezentacije zemlje partnera 12. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, Viroexpo, Republike Austrije, u Maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije održana je tiskovna konferencija na kojoj su sudjelovali predstavnici organizatora sajma i predstavnici zemlje partnera.

Nazočnima se prvi obratio gradonačelnik grada Virovitice Zvonko Kožnjak, koji je istakao svoje zadovoljstvo što po prvi put u povijesti sajma, zemlja partner organizira predstavljanje zainteresiranim poslovnim subjektima.

Gradonačelnik Kožnjak je naglasio, da zahvaljujući pomoći Virovitičko-podravske županije, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Vlade Republike Hrvatske, ali i Grada Virovitice, Viroexpo ima novu halu koja je udvostručila natkriveni izložbeni prostor.

Virovitičko-podravski župan, dr. Stjepan Feketić, današnju prezentaciju zemlje partnera, Republike Austrije, ocijenio je vrlo uspješnom.

– Austrija je zemlja uz koju nas veže duga zajednička povijest. Republika Austrija je jedan od značajnijih vanjsko-trgovinskih partnera te se kao investitor u Republiku Hrvatsku nalazi na vodećem mjestu. Prezentacija koja je danas održana u Virovitici vrlo je bitna za razvoj privrede u Virovitičko-podravskoj županiji , kao i projekata koje imamo.

Posebno se to odnosi na Grad Viroviticu koja je sama do sada otvorila osam poduzetničkih zona čiji je broj na nivou županije tri puta veći. Zato nam je cilj izgraditi još bolju sliku o našoj budućoj suradnji – rekao je župan dr. Stjepan Feketić.

Dr. Peter Hassiache, direktor – savjetnik Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu veleposlanstva Republike Austrije zahvalio se što su organizatori Viroexpo-a izabrali Austriju za zemlju partnera ovogodišnjeg sajma, te je čestitao organizatorima što su Viroexpo 2007. tako uspješno organizirali.

– Gospodarska suradnja između Hrvatske i Austrije razvija se vrlo dobro. Razmjena dvaju zemalja u prošloj godini iznosila je 2 milijarde eura. Austrija je izvezla u Hrvatsku 4 milijarde €, dok je Hrvatska u Austriju izvezla samo robe u visini 600 milijuna eura. Nadam se da će se ta brojka, u korist hrvatskog izvoza povećati.”

Dr. Peter Hassiache je najavio daljnju organizaciju prezentacije hrvatskih gospodarstvenika s prostora Virovitičko-podravske županije u Koruškoj, Frankfurtu, Beču…”

Ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja u Republiku Hrvatsku, Slobodan Mikac naglasio je kako je napredak organizacije Viroexpo sajma vidljiva u svakom pogledu. Mikac je pozvao sve gospodarstvenike koji su željni suradnje da se jave u njegovu agenciju, te da izraze želju s kime bi željeli surađivati.

Tiskovnoj konferenciji još su nazočili voditelj Odjela za vanjsku trgovinu i EU, pri Gospodarskoj komori Koruška, mr. Meinrad Hofferer, predsjednik Izvršnog odbora Viroexpo-a, zamjenik župana Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Koić i poslovni tajnik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Virovitica, Milan Vanđura.

Fotografije: Virovitica Online

Share Button