Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. siječnja 2007.

Otvorena 15. državna izložba golubova, kunića, peradi i ptica

U organizaciji Hrvatskog saveza uzgajivača malih životinja, te Udruge “Golub” Virovitica, danas je otvorena 15. državna izložba golubova, kunića, peradi i ptica. To je najveća izložba malih životinja u Hrvatskoj, a tom prigodom Udruga uzgajivača malih životinja “Golub” Virovitica, obilježava 30. godina postojanja. Ove godine na izložbi sudjeluje 357 izlagača iz cijele Hrvatske. Posjetitelji će do nedjelje moći vidjeti, golubove (1861 komad), perad (401 komad), kuniće (278 komada), ptice (299 komada), male krznaše (12 komada), te četiri ukrasne volijere (veliki kavezi gdje se životinje grupno izlažu). Ovogodišnja atrakcija, od subote je mali sibirski tigar star tri mjeseca, uzgajivača iz Križevaca. Gosti izlagači na sajmu su: predstavnici Europskog saveza malih životinja, predstavnici malih životinja Austrijskog saveza, Slovenskog saveza. Trodnevna izložba koja se održava na prostoru Gradskog komunalnog poduzeća Flora, je natjecateljskog karaktera, a podjela nagrada je u nedjelju 28. siječnja.

Nazočnim izlagačima i posjetiteljima izložbe obratio se predsjednik Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja Željko Šerepac, koji je za slijedeću godinu najavio organizaciju manifestacije europskog karaktera. Riječ je o Europskoj izložbi Engleskog gušana (vrsta goluba, nap.a.) koja je po prvi puta u Hrvatskoj održana prije deset godina u Zagrebu. Druga takva izložba u Hrvatskoj, prema riječima Željka Šerepca, trebala bi biti organizirana slijedeće godine upravo u Virovitici.
Virovitičko – podravski župan, dr. Stjepan Feketić, nakon što je čestitao 30 rođendan Hrvatskom savezu uzgajivača malih životinja, te Udruzi “Golub” Virovitica, uručio je pehare najboljim likovnjacima osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije, koji su i ove godine, tradicionalno, svojim likovnim uracima dali svoj doprinos organizaciji izložbe.
Na likovnom natječaju “Moj mali prijatelj” sudjelovali su učenici iz: Osnovne škole Vladimir Nazor iz Nove Bukovice, Osnovne škole Suhopolje, Osnovne škole Gradina, Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Gornjeg Bazja, Osnovne škole August Cesarec iz Špišić Bukovice, Osnovne škole Vladimir Nazor i Ivane Brlić Mažuranić iz Virovitice, Osnovne škole Virovitica i po prvi puta hrvatske škole iz Njemačke. U likovnom izričaju koji je bio podijeljen u dvije kategorije, od prvog do četvrtog razreda, pristigla su 33 rada, a u kategoriji učenika od petog do osmog razreda, 63 rada. Prosudbena komisija u sastavu: Josip Mikolčić, Vesna Šerepac i Jadranka Matašin nagradila je deset autora. Ovogodišnju izložbu otvorio je gradonačelnik Virovitice, Zvonko Kožnjak.

Share Button