Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. veljače 2007.

Za poticanje ekološke poljoprivrede osigurano 40.000,00 kuna

Poglavari Virovitičko – podravske županije, jednoglasno su usvojili Program poticanja ekološke poljoprivrede Virovitičko – podravske županije u 2007. godine. Prema tome, za Poticanje ekološke poljoprivrede, predviđena su sredstva u visini od 40.000,00 kuna.
Inače, 2005. godine na području Virovitičko – podravske županije bilo je ukupno 22,26 ha poljoprivrednog zemljišta pod ekološkom proizvodnjom, dok se površine u 2006. godini povećane na 57,39 ha što ukazuje na porast ekološke proizvodnje na području naše Županije. Ovo poticanje ekološke poljoprivrede opravdava svoj cilj jer se na ovaj način povećava interes poljoprivrednih proizvođača za ekološkom proizvodnjom. Cilj i svrha poticanja ekološke proizvodnje jest povećanje udjela površina pod ekološkom proizvodnjom i razvijanje domaćeg tržišta za ekološke proizvode.

Inače, pravo korištenja poticajnih sredstava imaju fizičke i pravne osobe koja udovoljavaju slijedećim uvjetima: da su vlasnici ili korisnici poljoprivrednog zemljišta na području Virovitičko – podravske županije; da se na tim površinama bave ekološkom proizvodnjom u smislu Zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih prehrambenih proizvoda ili posjeduju certifikate za ekološku proizvodnju drugih europskih država koje su akreditirane po zakonima Europske unije. Sredstva za poticanje ekološke proizvodnje u 2007. godini dodjeljuju se za biljnu proizvodnju u slijedećim iznosima: za ratarske kulture – 1.000,00 kuna/ha; za ljekovito bilje – 2.000,00 kuna/ha; za povrće – 3.000,00 kuna/ha; za voćnjake i vinograde – 4.000,00 kuna/ha; najmanja površina za pojedinu vrstu biljne proizvodnje koja se potiče iznosi 0,1 ha po vrsti proizvodnje, a najveći iznos koji se može dodijeliti fizičkoj ili pravnoj osobi za navedenu svrhu iznosi 20.000,00 kuna.

Share Button