Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. veljače 2007.

Župan Stjepan Feketić primio u posjet franjevce iz Plehana

Župan Virovitičko – podravske županije dr. Stjepan Feketić i njegov zamjenik, Zvonimir Šimić, primili su danas u radni posjet franjevce iz Plehana koje je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Plehanu, Mirko Filipović, vikar navedenog samostana, Ilija Jerković, te predsjednik inicijativnog odbora “Slavonija i Podravina s ljubavlju za Plehan”, Nenad Križić. Naime, u sklopu akcije “Slavonija i Podravina s ljubavlju za Plehan”, cilj je skupljanje novčanih sredstava za izgradnju Franjevačkog samostana i crkve u Plehanu kod Dervente. Franjevački samostan Plehan, jedini je samostan Franjevačke provincije Bosne Srebrene koji je u ratu potpuno porušen, a osim toga, u potpunosti su devastirana, groblja, kuće i sve i sva imovine plehanske župe.
Župan Feketić, obratio se nazočnima sljedećim riječima.

– Osobita mi je čast upoznati vas, franjevce iz Plehana koji ste mnogo učinili za očuvanje kršćanstva na tim prostorima koja su teško stradala u ratu. Virovitičko – podravska županija će vam u skladu sa svojim mogućnostima pomoći koliko može, kako biste što prije završili s gradnjom navedenog objekta, jer su mi jako dobro poznata stradanja hrvatskog naroda u Bosanskoj Posavini.
Potom se i zamjenik župana, Zvonimir Šimić, obratio franjevcima iz Plehana.
– Zadovoljstvo mi je vidjeti braću franjevce iz Bosne Srebrene. Naša je obveza pripomoći u povratku Hrvata na njihova područja. Inače imamo odlične odnose s Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, posebno ovom prigodom mislim na Hrvate s područja grada Jajca.
O stradanju Hrvata na području Plehana, najviše je govorio gvardijan Mirko Filipović, koji je naznačio da su pod crkvu u Plehanu, u vrijeme rata, 2. srpnja 1992.godine, vojnici Republike Srpske podmetnuli 5 tona eksploziva, pa je jačina eksplozije u potpunosti uništila i crkvu i samostan (bio je osnovan 1875. godine). Nekada je u Plehanu bilo 8000 vjernika.
Osim toga, danas od 19 sati u restoranu KTC u Slatini, održati će se donatorska večer za gradnju crkve, na kojoj će goste zabavljati Krunoslav Kićo Slabinac, KUD Plehan iz Zagreba i grupa “Dobre vibracije” iz Slatine. Tom prigodom će nazočni moći kupiti umjetnička djela hrvatskih slikara, a organizatori ove prodajne izložbe su: Franjevački samostan Plehan i Udruga hrvatskih branitelja Posavine.

Share Button