Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. veljače 2007.

Župan dr. Stjepan Feketić potpisao Izjave o partnerstvu za Područja posebne državne skrbi

U maloj vijećnici Virovitičko – podravske županije, župan dr. Stjepan Feketić i predstavnici Jedinica lokalnih samouprava s Područja posebne državne skrbi Virovitičko – podravske županije, potpisali su Izjavu o partnerstvu. Izjavu o partnerstvu Virovitičko – podravske županije, govori o projektima socijalno gospodarskog oporavka područja Posebne državne skrbi u Virovitičko – podravskoj županiji. Činu potpisivanja nazočili su načelnici i ravnatelji osnovnih škola čije se Jedinice lokalne samouprave nalaze na navedenom području. Izjava o partnerstvu potpisana je za 10 projekata.
Naime, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u suradnji sa Svjetskom bankom, ured u Republici Hrvatskoj, provodi Projekt socijalno gospodarskog oporavka ( PSGO ) za područje posebne državne skrbi za ciljne županije i jedinice lokalne samouprave. Cilj je projekta povećanje socijalne kohezije te gospodarski oporavak PPDS, a ukupna vrijednost projekta 60.000.000,00 eura na više razina i komponenti. Trenutno je u tijeku javni poziv za obnovu male komunalne infrastrukture za općine, gradove, i javne ustanove koje apliciraju za 85 % bespovratnih sredstava Svjetske banke. Predviđeno je sufinanciranje od 15 % podnositelja zahtjeva, samostalno ili uz pomoć partnera.

Virovitičko- podravska županija, zajedno s četiri slavonske županije ima na raspolaganju 1.860.800,00 eura bespovratnih sredstava. Temeljem Smjernica za provođenje Projekta socijalno gospodarskog oporavka područja posebne državne skrbi, izrađenih od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, predviđen je partnerski odnos koji može, ali ne mora, učestvovati u sufinanciranju. Obveza partnera odnosno Virovitičko – podravske županije je potpisivanje partnerske izjavu kojom podnositelj može ostvariti određeni broj bodova pri ocjenjivanju projekta, čime projekt ima veće mogućnosti za prolazak. U slučaju javnih ustanova – škola, vrtića, doma zdravlja, a posebno kod osnovnih škola na području PPDS, Virovitičko-podravska županija kao osnivač koji skrbi o njima, trebala bi učestvovati sa 15 % sredstava sufinanciranja.

Share Button