Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. veljače 2007.

Održana zajednička konferencija župana dr. Stjepana Feketića i gradonačelnika Zvonka Kožnjaka

Održana je zajednička konferencija za novinare župana Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepana Feketića i gradonačelnika Grada Virovitice Zvonka Kožnjaka, na kojoj je tema bila “Ekonomski pokazatelji i stanje gospodarskog razvitka Virovitičko – podravske županije i grada Virovitice u 2006. godini”.
O stanju gospodarstva, projektu Opće bolnice Virovitica, o obnašanju dužnosti župana, danas je na konferenciji za novinare govorio župan dr. Stjepan Feketić.
– Nije mi poznato gdje naši politički suparnici uzimaju podatke o stanju privrede, o ekonomskim pokazateljima ove županije ili to uopće ne rade, te govore ono što smatraju, politikanski, što im u određenom trenutku odgovara. Preporučio bih im da kada govore o tome, tada govore stručno, govore s relevantnim podacima. Iz dosadašnjeg iskustva, ne mogu to od njih očekivati. Po njima mi smo zadnja županija po stupnju, po standardu, razvoju, županija u kojoj se ništa ne ulaže, a relevantni podaci i domaćih i stranih institucija govore drukčije. Podsjetiti ću ih da je u studenom izašla statistička obrada gospodarstva VPŽ koju je napravila HGK, Županijska komora Virovitica, gdje se kaže da je u prvih šest mjeseci prošle godine, ostvaren ukupni prihod koji je za 20 posto veći negoli u istom razdoblju 2005. Ostvarena je pozitivna razlika od 89 milijuna kuna. Izvoz je bilježio rast od 18 posto, a suficit je bio 21 milijun dolara, izvoza nad uvozom, i što je najvažnije prosječna isplaćena neto mjesečna plaća je rasla za 8 posto u našoj županiji, što je daleko brži rast negoli je bio prosječni neto isplaćeni dohodak u RH jer je on rastao za 5 posto. Time smo i onu razliku koju smo naslijediti u trenutku kada smo preuzimali vlast, jer je tada prosječni neto osobni dohodak u našoj županiji činio samo 75 posto prosječnog osobnog dohotka RH, a danas je on preko 86 posto prosječnog osobnog dohotka u odnosu na RH. Istodobno je konstantno cijele prošle godine nezaposlenost bila bitno manja negoli 2005. godine i kretala se ovisno o sezonskim oscilacijama, koje uvijek postoje, u kretanju između 4 i 6 posto, odnosno bila je manja za 4 ili 6 posto u istim razdobljima 2005. godine. Kada smo dolazili na vlast tada smo obećali da ćemo nezaposlenost smanjiti za 20 posto i danas ponovno mogu kazati da svi pokazatelji govore, rezultati nakon prvih godinu i pol dana ove vlasti, da ćemo ostvariti cilj tj. smanjiti nezaposlenost za 20 posto.
To da imamo izuzetno dobre privredne rezultate koji su se nastavili za cijelu prošlu godinu, nemamo podatke, ali se isti trend očekuje za cijelu prošlu godinu. Osim toga, da imamo dobre rezultate vidi se i po zaključku predsjednika HGK, Županijske komore Virovitica, koji je u izvješću naglasio da takvih pozitivnih trendova dugo nije bilo u županijskom gospodarstvu. Toliko o nazadovanju.

O statistici Ujedinjenih naroda i Svjetske banke
– Po siromaštvu ove županije, kako neki žele prikazati, vidjet ćete da ne govore istinu, govori o podatak, odnosno upravo objavljena statistika Ujedinjenih naroda i Svjetske banke o stupnju siromaštva u tranzicijskim zemljama, te tu treba vidjeti dvije stvari, koje oporba treba vidjeti i komentirati. Treba vidjeti kolika je stopa siromaštva u RH pa se vidi da ona, po tim podacima, je mnogo manje ne goli u nama susjednim zemljana čak i nekima koje su EU. Kolika je stopa siromaštva u RH objavljen je i grafički prikaz stope siromaštva u VPŽ prema kojem nismo na zadnjem mjestu kako to želi kazati oporba. Mi smo sada već u sredini, među hrvatskim županijama na sedmom mjestu smo odostraga ili na 14. mjesto sprijeda. Nismo 20. ili 21. županija. I ima još jedna stvar, priča oporba kako se pojedine regije ove zemlje, pogotovo pričajući o Slavoniji, da se one uopće ne razvijaju, kako bi pričom o nerazvijenosti neke regije izazivali određenu političku netrpeljivost unutar hrvatskih regija, nikako ne stoji. Ovdje ta statistika kaže da smo druga zemlja po niskom stupnju nejednakosti unutar regija pojedinih zemalja. Ili, ima čak podatak za Njemačku gdje stoji: “dok je BNP u Istočnoj Slavoniji 3973 eura u Zagrebačkoj regiji je 8700 eura, odnosno omjer je 2,21 između najbogatije i najsiromašnije regije. U isto vrijeme u Njemačko je taj omjer najbogatije i najsiromašnije regije – 2,82. Prema tome, Njemačka ima veće razlike između najbogatijih regija i najsiromašnijih regija. Svi ti podaci objavljeni su na simpoziju koji je održan u hotelu Dubrovnik, i stoga, nije mi jasno, od kuda naši “stručnjaci”, s druge strane, vuku podatke.
O Općoj bolnici Virovitica.
– Spominjali su i Opću bolnicu, kako smo mi, kako kažu, prekinuli projekt. Jesmo, prekinuli smo njihov projekt stvaranja manjka, mi smo ih prekinuli, na sreću, na 12,5 milijuna, ali je i to mnogo. Toliko smo naslijedili. Više manjak ne stvaramo, a njihov projekt stvaranja manjka, smo prekinuli. I njihov projekt stvaranja projektne dokumentacije nismo prekinuli jer nismo imali što prekinuti. U četiri godine su nam izradili od projektne dokumentacije, medicinsko tehnološki program koji je prihvatljiv, i idejni projekt, koji su radili na svoju ruku, bez znanja nadležnog Ministarstva i koje dotično Ministarstvo nije verificiralo, posebno da ga je ministar Ljubičić njima potvrdio. Mi smo ga naslijedili i vidjeli smo kakav je. Morali smo tražiti suglasnost Ministarstva koje nam je odgovorilo: “Službe Ministarstva su odgovorile da taj projekt smanjimo po visini i tlocrtnoj veličini”. Pitali smo da nam pojasne što to znači, kako to misle. Oni su nam obrazložili: “da se vratimo na medicinsko – tehnološki proračun da provjerimo podatke na temelju čega je proračun i napravljan, da ih ažuriramo za podatke iz 2004. i 2005 i da nakon toga napravimo novi idejni projekt. Dakle nisu dali suglasnost. Sada je za Opću bolnicu izrada glavnog projekta i sve što radimo, radimo u suglasnosti s Ministarstvima. Nekoliko puta sam to već objavio, bivša vlast nije imala sporazum s Vladom RH, odnosno Vlada RH je raskinula sporazum koji je zadnji dan mandata potpisao ministar Vlahušić sa županom Begovićem. Raskinuli su ga jer nije imao potrebnu dokumentaciju koju su imali drugi kada su gradili bolničke objekte. Godinu i pol mi upravljamo OB Virovitica i ove godine očekujemo početak prvih radova. Oni su četiri godine potrošili da bi napravili relativno prihvatljiv medicinsko tehnološki izračun i potpuno neprihvatljiv idejni projekt. Kada bi se njihovim tempom gradila bolnica, tada bi se ona gradila nekih 30-ak godina.

O obnašanju dužnosti župana Virovitičko – podravske županije
– O mojem obnašanja dužnosti župana bez zasnivanja radnog odnosa, neka gospoda pročitaju Zakon o Jedinicama lokalne samouprave iz 2001., godine. U njemu se navodi da je primarno da se takve funkcije obavljaju volonterski, a da se mogu obavljati i profesionalno. Zakonski je da onaj koji ih obavlja, da si bira na koji način će to obavljati. U manjem dijelu, koliko mi bude posao dozvoljavao, ja ću raditi sa svojim pacijenata s kojima kontaktiram svaki dan. Ostati ću u medicinskoj struci u tolikoj mjeri da mogu i zadržati liječničko znanje i obnavljati licencu, i da moji pacijenti koje se sam operira, a ima ih na stotine, koji dolaze na redovite kontrole, jer su neki operirani od teških bolesti, koje traže dugogodišnje kontrole, da si imaju priliku kontrolirati kod istog liječnika koji ih je operirao. O važnosti toga ne treba niti govoriti. Osim toga, nikakvog sukoba interesa nema. Vidim da to neke žalost jer po HR zakonima nema sukoba interes za moj “slučaj”, valjda bi oni sada najradije dozvali neke druge zakone. Nema sukoba interes jer ne radim u privatnoj firmi kao župan. Da je to privatno medicinska firma, pa da ja imam s funkcije župana priliku da utječem na uvjete privređivanja ili da pogodujem toj privatnoj firmi kao čelnik županije, onda bi to bio sukob interes. To ne može biti jer što god radio za dobro bolnice, u Bolnici, je i interes ove županije. Neki od njih govore da ću dizati dvije plaće, valjda misle da ću puno radno vrijeme fakturirati u Općoj bolnici i Županiji, to isto tako nije točno. Napravljen je sporazum između Opće bolnice Virovitica i Županije prema kojem će se dohodak koji meni pripada za poslove župana, prelijevati na temelju fakture svaki mjesec da bi se nadoknadilo ono radno vrijeme do punog radnog vremena koje ja u bolnici nisam odradio. Inače, prema tom sporazumu, za dvije i pol godine, ja neću niti dobiti naknadu za idućih 6 mjeseci nakon dužnosti župana, koje ja mogu konzumirati nakon završetka mandata. Prema tome, Virovitičko – podravskoj županiji je ušteđeno šest plaća ili oko 190.000,00 kuna. Inače, kada je koalicija koja je danas na vlasti u Županiji, došla na vlast, na ime tih naknada za dužnosnike koji su zasnovali radni odnos, isplatila je 450.000,00 kuna na ime naknada. Toliko i činjenicama i istinama. Moram kazati da za svoj rad odgovaram biračima i stranci koja mi je ukazala čast i povjerenje da uđem u trku za župana Virovitičko – podravske županije.
Gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak osvrnuo se na stanje gospodarstva u gradu Virovitici, te je naglasio kako se u Virovitici planira oformiti osam poduzetničkih zona. Najviše od svih gardova u Republici Hrvatskoj. Gradonačelnik je rekao kako Virovitica danas broji 152 poduzeća i 510 obrta koji čine 53 posto županijskog gospodarstva.
– Sjednica Vlade Republike Hrvatske održati će se početkom svibnja u Virovitici, te će na istoj biti najavljena realizacija između 15 i 20 projekata. Materijali za sjednicu su već pripremljeni a od projekata možemo najaviti: izgradnju brze ceste prema Bjelovaru, izgradnja bolnice, izgradnja centra za gospodarenje, veleučilište, prenamjena vojnih objekata… Pripremamo mnoštvo projekata koji će u narednom vremenu realizirat. Danas se u Virovitici gradi desetak novih zgrada, a u 2007. i 2008. godinu planira se izgraditi najmanje 20 zgrada.
Gradonačelnik Kožnjak je najavio početak izgradnje poduzetničke zone 3, veličine 40 ha, koja se nalazi nasuprot nove Strukovne škole Virovitica. Na tom zemljištu, prema gradonačelnikovim riječima, već ove godine započet će izgradnja dva trgovačka centra i nove zgrade policijske uprave virovitičko-podravske. Gradonačelnik je najavio današnje potpisivanje Ugovora o izgradnji dvaju poduzetničkih zona, Sjever i Zapad, s potpredsjednikom Vlade RH, Damirom Polančecom.
– Za te zone zainteresirana su dva velika investitora. Riječ je tvrtki ‘7 plin’, distributeru plina za cijelu Hrvatsku i konzorcij Dividen koji će u suradnji s ‘Romić prometom’ izgraditi tvornicu betonskih pragova, te zaposliti najmanje 200 djelatnika.
Virovitičko-podravska županija iskoristila je 100-postotna sredstva iz programa Beterment kako bi obnovila cestovnu infrastrukturu. Time je Virovitičko-podravska županija, prema gradonačelnikovim riječima, jedina u Hrvatskoj iskoristila sva sredstva koja su joj pružena kroz program Betermenta.
– Mnogo se radi, ali je županu dr. Feketiću kao i meni osobno krivo kada oporba iznosi neistine o radu Županije, Grada, projektima…

Share Button