Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. veljače 2007.

Župan Feketić i njegovi zamjenici, Šimić i Koić posjetili Grad Viroviticu

Župan Virovitičko – podravske županije dr. Stjepan Feketić sa svojim suradnicima, zamjenicima župana, Zvonimirom Koićem i Zvonimirom Šimićem, boravio je danas u radnom posjetu Gradu Virovitici gdje ga je ugostio gradonačelnik Zvonko Kožnjak sa suradnicama, Sanjom Kirin i Ðurđom Aragović. Prigodom posjete, gradonačelnik Kožnjak, je zahvalio bivšem županu, Zvonimiru Šimiću na dobroj suradnji, potom je pohvalio odličnu suradnju na relaciji Virovitičko – podravska županija – Grad Virovitica, te je izvijestio županijske čelnike o projektima i programima koji su obavljeni u gradu Virovitici, i o onima koji slijede u 2007. godini.

Od projekata koji su napravljeni u 2006. godini, gradonačelnik Kožnjak je podcrtao one najveće, odnosno otvorenje zapadne obilaznice, ceste koje su izgrađene iz programa Beterment, u suradnji sa Županijom je dobivena kvalitetna zgrada nove Strukovne škole, otvorna je nova zgrada Područne škole u Podgorju, sanirano je odlagalište otpada, odlična organizacija Viroexpa 2007. Osim toga gradonačelnik Kožnjak je govorio i o poduzetničkim zonama, novoj zgradi knjižnice, cesti Jasenaš – Virovitica i nisu ostalih projekata koji su bitno pridonijeli kvaliteti života u Virovitici, ali i Virovitičko – podravskoj županiji. Od projekata koji slijede na prostoru grada Virovitice, između ostalih, gradonačelnik Kožnjak je najavio Podravsku brzu cestu, odnosno tzv. sjevernu obilaznicu,osnivanje Veleučilišta, izgradnja nove zgrade u sklopu Opće bolnice Virovitica i mnoge druge. Naglasio je da su veliku pomoć pri realizaciji navedenih projekata dali Vlada Republike Hrvatske, ministar Ivica Kirin, saborski zastupnici Josip Ðakić i Tomislav Tomić, čelni čovjek Hrvatskih voda Slavko Rajnović, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Stjepan Mikolčić i mnogi drugi.
Županijsko čelništvo je izrazilo iznimno zadovoljstvo s radom u gradu Virovitici koji treba biti pokretač razvoja na području Virovitičko – podravske županije. Župan dr. Stjepan Feketić, tako je naglasio da s gradom Viroviticom Županija ima odlične odnose, da je vidljivo da Grad Virovitica odlično napreduje jer je u njemu stacionirano 53 posto gospodarstva Virovitičko – podravske županije. Naglasio je važnu ulogu na relaciji Virovitica – Virovitičko – podravska županije, jer za sve projekte koje koji su na gradskom nivou, da Županija ima ulogu pospješivati ih i podržavati.
– Od Grada Virovitice sam i očekivao najveći doprinos u pokretanju ne samo županijskog središta već cjelokupne Virovitičko – podravske županije. Mnogi drugi moći će učiti od Grada Virovitice kako se uspješno radi – istaknuo je župan Feketić.
Osim tog, čelni čovjek Virovitičko – podravske županije je kazao da je zadovoljan jer je nezaposlenost na području Grada Virovitice u 2006.godini smanjena za 6 posto, da vjeruje da će se ostvariti predizborno obećanje o smanjenju nezaposlenosti na području Virovitičko – podravske županije za 20 posto, kako je Županija bitno odmakla od dna ljestvice hrvatskih županija po gospodarskim efektima. Naglasio je zadovoljstvo jer je nezaposlenost smanjena na području cjelokupne Virovitičko – podravske županije, a u tome, veliku ulogu ima Grad Virovitica. Podcrtao je optimizam u pomicanje stupnja razvijenost hrvatskih županija prema sredini. Osim toga i župan Feketić je izrazio zahvalu i Vladi RH, ministru Kirinu, saborskim zastupnicima u velikoj potpori pri ostvarivanju navedenih projekata.

Izvješće o projektima Grada Virovitice
Grad Virovitica je u zadnjih nekoliko godina ostvario veliki gospodarski i društveni napredak, u velikoj mjeri zahvaljujući i potpori Virovitičko-podravske županije. U suradnji sa Vladom Republike Hrvatske i Virovitčko-podravskom županijom u 2006. godini realizirano je 50-ak velikih projekata velike financijske vrijednosti. Spomenuti ćemo samo najbitnije.
● U 2006. godini završen je najveći projekt u novijoj povijesti Grada Virovitice, a to je otvaranje Zapadne obilaznice Grada Virovitice. Ta investicija vrijedna je oko 120.000.000,00 kuna. Izgrađeno je devet kilometara ceste koja će rasteretiti promet u Gradu Virovitici. U sklopu obilaznice, bilo je nužno izgraditi 2,5 kilometara cesta lokalnog značaja kao i 200 metara nadvožnjaka. Ova obilaznica jedna je od prvih dionica buduće brze Podravske ceste kojom će se povezati Zagreb – Vrbovec – Bjelovar s Viroviticom, te na taj način, ovaj kraj kvalitetno povezati s ostalim dijelovima naše domovine.
Treba naglasiti da je ova Obilaznica jedan od stupova konkurentnosti Grada Virovitice, jer prometna je infrastruktura iznimno važna za gospodarski razvoj svake regije.
● Osim izgradnje zapadne obilaznice, u 2006. godini završen je i program “Betterment” u kojem su uređena sva 4 pravca državne ceste. Vrijednost ovog programa iznosi 80 milijuna kuna.
● Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, dr. Ivo Sanader, u rujnu 2006. godine svečano je otvorio novu zgradu Strukovne škole u Virovitici, za koju je temeljni kamen položen 2004. godine. Škola ima 4000 četvornih metara školskog prostora, a pohađa ju 700 učenika. Izgradnja zajedno s opremom je stajala 30 milijuna kuna, a gradila ju je domaća građevinska operativa, virovitičke tvrtke Brana i Filipović, te pitomački Croming. Namještajem ju je opremila tvrtka TVIN iz Virovitice. Prva je u Hrvatskoj sagrađena javnim privatnim partnerstvom a u potpunosti je projekt Virovitčko-podravske županije. Nova Strukovna škola ima i najsuvremenije učionice i kabinete kulinarstva, slastičarstva i ugostiteljstva na ovom području, i jedna je od najmodernijih strukovnih škola u Hrvatskoj.
● U 2006. godini završena je izgradnja Područne osnovne škole Vladimira Nazora u virovitičkom prigradskom naselju Podgorje. Nova zgrada napravljena je neposredno uz staru školu koja zbog svoje dotrajalosti i nedovoljnog prostora nije bila u mogućnosti primiti veći broj učenika a broj školske djece na tom području povećavao se iz godine u godinu. Vrijednost ovih radova koji su se financirali iz decentraliziranih sredstava osnovnog školstva iznosi 2 milijuna kuna, a radove je izvela virovitička tvrtka “Nikola”.
Površina područne škole Podgorje iznosi 328,39 četvornih metara te ima dvije učionice, svaka površine 57 četvornih metara, kabinet za nastavnike, odvojene sanitarne čvorove te posebni sanitarni čvor za invalide, kuhinju, blagovaonicu i garderobu.
● Grad Virovitica, uz veliku pomoć Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, tijekom zadnje tri godine uložio je znatan trud i financijska sredstva u oporavak i razvoj virovitičkog gospodarstva. Jedan od najvećih projekata razvoja hrvatskog gospodarstva je otvaranje poduzetničkih zona diljem Hrvatske. Jedna od tih zona je i Poduzetnička zona II u Virovitici koja je tijekom 2006. godine u potpunosti dovršena i otvorena. Vrijednost izgradnje Poduzetničke zone II iznosi 7,5 milijuna kuna, a na 6,6 ha površine uređena je 21 parcela koja već ima svoje investitore. U Poduzetničkoj zoni II planira se zaposliti oko 200 novih djelatnika.
● Grad Virovitica i javno komunalno poduzeće Flora vtc d.o.o. u 2006. godini potpisali su ugovor o provođenju sanacije Gradskog odlagališta otpada. Investicija iznosi 26 milijuna kuna od kojih polovicu financira Grad Virovitica, a polovicu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U sklopu provođenja sanacije odlagališta već je nabavljeno nekoliko strojeva ključnih za kvalitetno zbrinjavanje otpada. Sanacija bi trebala biti završena do 2008. godine. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva u Republici Hrvatskoj u kojemu Grad povjerava kompletnu sanaciju odlagališta jednoj gradskoj tvrtci. Vrlo je bitno istaknuti da ovim ugovorom sav novac uložen u sanaciju ostaje u Virovitici
● U siječnju 2007. godine, prigodom otvaranja 12. Međunarodnog sajma Viroexpo 2007. svečano je otvorena nova hala namjenjena održavanju sajamskih priredbi. Vrijednost ove investicije, u kojoj su sudjelovali grad Virovitica, Virovitičko-podravska županija i Ministrastvo gospodarstva, rada i poduzetništva je 6.000.000,00 kuna. Time su Grad i županija dobili oko 1700 m2 novog natkrivenog i iznimno kvalitetnog prostora. Prostor objekta koristit će se u svrhu održavanja sajamskih priredbi, dok će ostatak godine prostor koristiti tvrtka Flora Vtc. Izvoditelj radova bila je tvrtka Domogradnja d.o.o., a nadgledala ih je tvrtka CIP d.o.o
● U 2006. godini Grad Virovitica je osigurao prostore za rad carinarnice ali svu potrebnu opremu (namještaj, kompjutorsku opremu itd). Ovime su ispunjeni svi uvjeti za otvaranje carinarnice. Vrijednost prosotra i opreme iznosi 2.387.243,30 kuna.
● Uskoro će u Gradu Virovitici biti otvorena nova Gradska knjižnica, jedna od najmodernijih i najljepših knjižnica u hrvatskoj. Glavni investitor je Grad Virovitica uz veliku financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Virovitčko-podravske županije. Vrijednost uloženih sredstva veći je od 12 milijuna kuna.
Od kupnje zgrade do kraja adaptacije i preseljenja Gradske knjižnice i čitaonice prošlo je dosta vremena jer je trebalo obaviti sve potrebne tzv. papirnate radnje, a zatim i konkretne radove. Projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade bivšeg TVIN-ova salona namještaja izradio je Arhitektonski atelier Deset iz Zagreba. Građevinske radove izvela je virovitička Domogradnja s nekoliko kooperanata, a nadzor je obavljala virovitička tvrtka CIP.
Opremanje knjižnice namještajem i informatičkom opremom povjereno je TVIN-u prema projektima koje su načinili AG-studio iz Zagreba (za namještaj) i Point iz Varaždina (za informatičkuopremu).
● Jedan od važnijh projekata ostvarenih zajedničkom suradnjom je i obnova i opremanje prostora za potrebe obiteljskog centra. Riječ je o prostoru koji se nalazi u zapadnom krilu zgrade bivšeg Vatrogasnog doma, Zvonimirov trg 2. Prostor u vlasništvu Grada Virovitice, površine je 175,49 četvornih metara i sastoji se od pet uredskih prostorija, dva hodnika, tri prostorije za sanitarni čvor, čajne kuhinje i prostora za arhivsku građu. Grad Virovitica odobrio je korištenje prostora bez naknade. Obiteljski centar zaživio je zahvaljujući zajedničkim radom Ministarstva obitelj, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice. Grad Virovitica osnivanjem obiteljskog centra dobio je jedno novo tijelo u kojemu će raditi profesionalci, kojima će biti zadatak da obavljaju preventivne, savjetodavne i terapijske dužnosti. Djelatnici će pomagati obiteljima, djeci, mladeži, ljudima koji ulaze u brak ili koji već jesu u braku u rješavanju svih problema ili nedoumica vezanih za obitelj. Osnivanjem Obiteljskog centra Virovitičko-podravske županije, Virovitica je ušla među prvih deset županija na nivou Republike Hrvatske gdje je Ministarstvo obitelj, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osnovalo obiteljske centre
Osim obiteljskog centra, u 2006. godini, iz segmenta socijalne skrbi pokrenut je i program Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti “Pomoć u kući starijim osobama” vrijdan više od 500.000,00 kuna, program “Dnevni boravak za starije osobe” vrijedan više od 200.000,00 kuna. Osim toga, u potpunosti je adaptiran prostor za potrebe otvaranja PSP centra. Vrijednost tih radova iznosi 200.000,00 kuna.
● Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je 04. rujna 2006. godine u Virovitici prostorije Područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. U okviru Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje radi nesmetanog, racionalnog i uspješnog obavljanja djelatnosti Zavoda i dostupnosti ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja svim osiguranim osobama, na području Virovitičko-podravske županije organizirana je Područna služba HZMO-a u Virovitici s dvije ispostave i to u Orahovici i Slatini. Odsada svi osiguranici, korisnici mirovinskih primanja i korisnici doplatka za djecu na području Virovitičko-podravske županije moći će bliže svom mjestu stanovanja, uz sve potrebne informacije o ostvarivanju prava, predati svoje zahtjeve i prijave, dobiti različite potvrde o stažu i mirovini, te ostvariti svoja prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu. U Područnoj službi u Virovitici obavljati će se poslovi za 23 322 osiguranika, 18 886 korisnika mirovina, te 7 391 korisnika doplatka za djecu za 13 881 dijete. Osim toga, bitno je naglasiti da je otvaranjem HZMO-a u Virovitici zaposleno 50-ak osoba raznih stručnih profila.
● Grad Virovitica vodio je brigu i o prigradskim naseljima koja nisu bila dovoljno povezana sa Gradom. Tako su u 2006. godini završeni radovi na izgradnji županijske ceste Jasenaš – Virovitica. Dužina županijske ceste iznosi 5900 metara a cijeli projekt asfaltiranja ceste vrijedan je 6,5 milijuna kuna.
● Počeli su i mnogi radovi na rekonstrukciji gradskih ulica, od kojih treba spomenuti ulice Petra Berislavića u dužini 711m, Silvija Strahimira Kranjčevića do industrijskog kolosijeka u dužini 380m i Tina Ujevića do Malog parka u dužini 265m. Vrijednost radova iznosi 3.380.035,47 kuna. Radovi bi trebali biti završeni do kolovoza 2008. godine.

U 2007. godini pokrenuto je najviše razvojnih i infrastrukturnih projekata do sada. Navesti ćemo 15-ak najvažnijh koji će imati veliki utjecaj na sveukupni razvoj Grada Virovitice.
● Jedan od najvažnijh projekata uopće je Izgradnja sjeverne obilaznice Grada Virovitice, spoj prema Slatini. Vrijednost ove investicije je oko 466.000.000,00 kuna. Izgradnjom ove prometnice trajno će se riješiti pitanje izmještanja prometa iz centra Grada Virovitice. U tijeku je postupak izvlaštenja na privatnim parcelama, a početak radova očekuje se već tijekom ove godine.
● Uz izgradnju Sjeverne obilaznice usko je povezan i projekt Izmještanja državne ceste D2 na Vinkovačku i Bilogorsku ulicu sa dva kružna toka i nadvožnjakom preko pruge. Vrijednost ovog projekta je 10.000.000,00 kuna i također služi izmještanju prometa iz centra Grad Virovitice kao i uređenju šetnice u centru.
● Prije nekoliko dana završen je natječaj za odabir idejnog rješenja za izgradnju Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica sa školskom športskom dvoranom. Ovaj objekt namjenjen je zadovoljavanju potreba djece sa poteškoćama u razvoju uključujući smještajne kapacitete i zaštitne radionice. Školska dvorana koja će biti sagrađena uz objekt služiti će i potrebama OŠ “Vladimir Nazor” kao i za športske potrebe građana Grada Virovitice. Vrijednost ovog objekta je 70.000.000,00 kuna. Početak radova predviđen je za kraj ove godine.
● Ove godine u planu je i izgradnja područne škole u Taborištu, vrijednosti oko 2.000.000,00 kuna. U prigradskom naselju Taborište ne postoji osnovna škola a broj školske djece je već premašio kapacitete postojećih osnovnih škola.
● Za nekoliko dana izaći će natječaj za rekonstrukciju Palače Pejačević, zaštićenog spomenika kulture. Obnovom Palače Pejačević Grad će dobiti reprezentativne poslovne prostore a Gradska uprava Grada Virovitice prikladne nove prostore, dostatne za smještaj svih gradskih službi. Vrijednost projekta je oko 20.000.000,00 kuna i vrlo vjerovatno će se provoditi putem javno-privatnog partnerstva.
● U tijeku je izrada dokumentacije za nadogradnju, dogradnju i kompletnu rekonstrukciju Osnovne glazbene škole “Jan Vlašimsky”. Njezinom temeljitom obnovom urediti će se novi prostori za vježbanje kao i koncertna dvorana u potkrovlju za 100-tinjak osoba. Vrijednost ovog projekta je oko 4.500.000,00 kuna.

● Grad Virovitica je u suradnji sa Virovitičko-podravskom županijom kao partnerom nominirao na PHARE program projekt obnove dvorca Pejačević. Vrijednost projekta je oko 6.500.000,00 kuna a njime će se kompletno obnoviti dvorac Pejačević, uključujući statičku sanaciju, kompletno uređenje pročelja, izmjenu cjelokupne stolarije i sl., tako da će Grad dobiti novu kulturnu i turističku atrakciju.
● Grad i županija su pokazali veliku brigu za invalide domovinskog rata te su u suradnji sa resornim ministarstvima pokrenuli izgradnju stanova za potrebe zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida. Izgradnjom stanova riješiti će se stambene potrebe HRVI i članova njihovih domaćinstava. Do kraja ove godine biti će sagrađene dvije nove zgrade vrijedne više od 16.000.000,00 kuna.
● Zahvaljujući potpori Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Grad Virovitica dobiti će novu zgradu policije u koju će biti smještena PU Virovitičko-podravske županije. Izgradnjom nove zgrade trajno će se riješiti pitanje sadašnjeg neuvjetnog prostora policijske uprave te pravosudnih institucija. Vrijednost projekta iznosi više od 50.000.000,00 kuna.
● Grad Virovitica je krajem 2006. godine raspisao natječaj za izradu UPU-a Poduzetničke zone III, što je osnovni preduvjet za pokretanje radova na komunalnom opremanju zone i izgradnji pristupnih cesti. Osim toga, kreće se i sa radovima na izgradnji komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Sjever i Zapad, u kojima će biti smještene gospodarske djelatnosti koje ne mogu biti u zoni neposrednog stanovanja (asfaltne baze, betonare i sl.). Završetkom ovih projekata Grad Virovitica dobiti će izuzetan gospodarski potencijal jer će se popunjavanjem zona pokrenuti velike investicije (s obzirom na dosadašnju zainteresiranost potencijalnih investitora) što će dovesti do velikog smanjenja nezaposlenosti i do ubrzanog gospodarskog razvoja Grada ali i županije. Vrijednost ovih projekata je veća od 40.000.000,00 kuna.
● Što se tiče projekata vezanih uz zaštitu okoliša, u tijeku je sanacija gradskog odlagališta otpada, koja je nužna zbog zakonskih obveza kao i zbog blizine vodocrpilišta. Vrijednost ove sancije je 26.000.000,00 kuna i projekt je već u tijeku.
● Strategijom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske na području Bilogore, gdje spada i Virovitica, predviđen je smještaj Centra za gospodarenje otpadom. Područje Grada Virovitice, točnije područje prigradskog naselja Jasenaš, koje je područje od posebne državne skrbi, nametnulo se kao idealna lokacija iz više razloga. Gradsko komunalno poduzeće “Flora VTC d.o.o.” jedno je od najuspješnijih komunalnih poduzeća u Slavoniji. Već je počelo provoditi prilagodbu sustava gospodarenja otpadom: provodi se odvojeno sakupljanje 10-ak vrsta otpada, u tijeku je sanacija gradskog odlagališta otpada kao i sanacija općinskih odlagališta i divljih deponija otpada.
Grad Virovitica trenutačno priprema svu potrebnu regulativu i dokumentaciju. Napravljena je stručna podloga za izbor lokacije, doneseni su gradski i županijski plan gospodarenja otpadom u kojem je predviđena lokacija za smještaj regionalnog odlagališta otpada, u tijeku je donošenje PPUPG-a i izrada studije utjecaja na okoliš. Početak cijelog projekta predviđen je već u ovoj godini a njegov završetak tijekom 2012 godine. Vrijednost ovog projekta iznosi oko 18 mil. €, od čega najveći iznos otpada na MBO pogon (oko 10 mil. €). Sam MBO pogon prerađivao bi 60.000 tona otpada na godinu, a cijena zbrinjavanja otpada iznosila bi 25-40 €/t.
Predviđa se da se 51% iznosa projekta financirao iz javnih izvora (Državni proračun, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, županijski, gradski i općinski proračuni) a 49 % iznosa financiralo bi se iz ostalih izvora (komercijalni kapital, koncesije, javno-privatna partnerstva, strkturni fondovi EU).

● S obzirom da je povećanje kvalitete života građana Virovitice i Virovitičko-podravske županije jedan od prioriteta gradske i županijske uprave, pokrenuti su i projekti na području izgradnje komunalne inrastrukture, konkretnije kanalizacije. Uz već završenu kanalizaciju u naselju Čemernica, u tijeku su radovi na izgradnji kanalizacije u Rezovcu, kanalizacija u Požarima će uskoro biti završena a izrađuje se projektna dokumentacija za izgradnju kanalizacije u naseljima Sv. Ðurađ, Podgorje i Golo Brdo. Vrijednost ovih radova veća je od 40.000.000,00 kuna i njihovim završetkom cijelo područje Grada Virovitice će biti u potpunosti komunalno opremljeno.
● U okviru proslave dana sv.Roka otvoren je novi moderno opremljen vatrogasni centar a kupljeno je i novo navalno vatrogasno vozilo u vrijednosti 3,7 milijuna kuna koje su zajedno financirali Grad Virovitica i MUP-a RH. U zadnje dvije godine u vatrogastvo Grada Virovitice uloženo je više od 7 milijuna kuna i s pravom se može reći da je javna vatrogasna postrojba Grada Virovitice jedna od najbolje opremljenih vatrogasnih postrojbi u ovom dijelu Hrvatske.
Treba spomenuti i nekoliko projekata koji će se realizirati u skoroj budućnosti a koji su također izuzetno bitni za Grad Viroviticu. To su osnivanje veleučilišta, izgradnja studentskog doma i otvaranje klasične katoličke gimanzije u Virovitici.
● Visokoškolsko obrazovanje jedan je od najbitnijih segmenata društvene nadgradnje koji utječe i na gospodarski i svekoliki razvitak naše lokalne i regionalne zajednice. U promjenama cjelokupnog sustava obrazovanja i znanosti, te približavanju standardima Europske unije, jedna od naših osnovnih zadaća je osigurati jednak visokoškolski standard mladima na našem području.
Na budućem virovitičkom Veleučilištu planira se provoditi nekoliko visokoškolskih programa. Osim već postojećeg studija drvnog inženjerstva, u planu je i studijski program managementa u turizmu i informatici kao i studij prehrambene tehnologije. Grad Virovitica smatra da Veleučilište u Virovitici predstavlja praktičnu primjenu odnosno realizaciju plana razvoja visokog školstva na ovom prostoru i dio je Strategije Vlade RH policentričnog razvitka visokog školstva u Republici Hrvatskoj. Osnivanje Veleučilišta je i na tragu doprinosa gospodarskom razvitku svih slavonskih županija, jer bez stručnih kadrova teško je usvajati nove tehnologije, ostvarivati bolje rezultate, a time i osigurati bolju zaposlenost.
Ministarstvo obrane RH je u svojim analizama i planovima za naredno vrijeme, prostore virovitičke vojarne proglasilo neperspektivnim, te bi taj objekt uskoro trebao biti prenamijenjen u sasvim nove sadržaje. Grad Virovitica poduzeo je sve potrebne mjere za preuzimanje tih objekata i njihovu prenamjenu.
Treba naglasiti da će prelaskom vojnih objekata u vlasništvo Grada Virovitice biti u potpunosti osigurani prostorni kapaciteti za smještaj veleučilišta, uz koje će odmah biti uređen i studenski dom kao i studentski restoran.
Uz sveučilište i studentski dom za koje bi prostori vojarne bili idealni, u tijeku su završni dogovori oko osnivanja klasične katoličke gimnazije, koja bi bila na prostoru Grada Virovitice (također u sadašnjoj vojarni) i bila bi jedina takva gimnazija na potezu između Zagreba i Osijeka. Svrha ove škole je da obrazuje dobre, vrijedne, rodoljubive i marljive mlade generacije, koje će svojim znanjem i postojanošću duha i karaktera biti početak jednog novog razdoblja.
Za ovaj projekt Grad Virovitica ima punu podršku nadležnih crkvenih vlasti tako da bi se
ova zajednička ideja mogla realizirati već početkom slijedeće školske godine, što naravno ovisi o načinu i brzini izmještanja vojnika iz vojarne.

Share Button