Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. ožujka 2007.

Veleposlanik Republike Češke sa suradnicima posjetio Virovitičko – podravsku županiju

Veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj Petr Burianek, ekonomski savjetnik veleposlanstva Republike Češke, Vitezslav Schwarz i direktor državne agencije Czech Trade u Zagrebu, Vladimir Vana, posjetili su danas Virovitičko – podravsku županiju gdje su ih u radnom posjetu primili, župan dr. Stjepan Feketić, njegovi zamjenici, Zvonimir Šimić i Zvonimir Koić, te predsjednik Skupštine, Boris Hlavati.
Visokom izaslanstvu, obratio se župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić koji je govorio o dobroj suradnji Virovitičko – podravske županije i Republike Češke.
– Virovitičko-podravska županija iz Češke uvozi robe u vrijednosti od 2,4 milijuna dolara, a izvozi 685.410 dolara. Budući da je ostvaren negativni saldo vanjskotrgovinske razmjene od 1,7 milijuna dolara naš cilj u što skorije vrijeme doći do uravnotežene vanjskotrgovinske razmjene – naglasio je župan Feketić.

Osim toga, Češka delegacija je upoznata s gospodarskim prednostima Virovitičko – podravske županije, njezinim strateškim smjernicama daljnjeg razvitka, glavnim značajkama prema kojima je Županija treća po izvozu u Republici Hrvatske, poljoprivrednoj proizvodnji, turizmu i dr. Osim toga, zamjenik Koić, je Češku delegaciju upoznao sa Strategijom razvoja Virovitičko – podravske županije. Iskazana je želja da će se kao rezultat ovog sastanka ostvariti novi gospodarski kontakti Virovitičko – podravske županije i Republike Češke.
Nazočni su se dotaknuli i ovogodišnjeg Viroexpa 2007. na kojem je nastupila i Republika Češka. Veleposlanik Burianek je pohvalio sajam, na kojem je nazočio, te je naznačio kako se nada da će ova sajamska manifestacija i nadalje biti na tako visokom nivou.
Inače i Veleposlanik Češke je naglasio jedan bitan detalj.
– Možemo vam pomoći u realizaciji projekta koji se financiraju iz fondova Europske unije. Istodobno Češka Hrvatskoj pruža punu podršku ulasku u Europsku uniju i NATO Pakt, a osobno bih želio da to bude 2009. kada Europskom unijom predsjeda Češka.

Potom je veleposlanik Petr Burianek, razgovarao s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore (izradila vanjsko trgovinsku razmjenu Virovitičko – podravske županije i Republike Češke nap.a.), Renatom Vondrom i Suzanom Kolesarić, te predsjednicom Češke besede, Jasnom Berger, predstavnicima “Jednote” iz Daruvara, veleposlanik Republike Češke, posjetio je i Grad Viroviticu gdje su ga dočekali gradonačelnik Zvonko Kožnjak, pročelnica Ureda gradonačelnika, Ðurđa Aragović, generalni direktor Virkoma Zdravko Per, te Zvonimir Koić, zamjenik župana Virovitičko – podravske županije.
Na sastanku u gradu Virovitici, istaknuta je tradicionalna dobra suradnja Hrvatske i Češke, posebno na odnos dvaju prijateljskih gradova Virovitice i Vyškova. Grad Virovitica potpomaže rad Češke besede u Virovitici za koju su nedavno osigurane i prostorije za rad. Osim toga, prošle je godine Virovitica preuzela pokroviteljstvo nad manifestacije «Proljetni zvuci Jana Vlašymskog» koju je pokrenula virovitička Češke beseda, a na kojoj tradicionalno sudjeluju i glazbenici iz Češke. Izražena je i želja da na kazališnom festivalu Virkas sljedeće godine sudjeluje i neko kazalište iz Češke.
Na kraju je češka delegacija u pratnji zamjenika župana Zvonimira Koića, gradonačelnika Zvonka Kožnjaka, te Zdravka Pera, posjetila Viro Tvornicu šećera Virovitica, gdje ih je o radu Tvornice upoznato član Uprave, Ivan Duvnjak.

Share Button