Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. ožujka 2007.

Održan 11. susret Nacionalnog foruma o pristupanju EU na temu ‘Briga za otpad i razvoj gospodarstva’

Državna tajnica za europske integracije Marija Pejčinović Burić sudjelovala je danas, u radu 11. susreta Nacionalnog foruma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji posvećenog temi “Briga za otpad i razvoj gospodarstva” koji se održavao u novoj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici. U uvodnom obraćanju državna tajnica Pejčinović Burić govorila je o zaštiti okoliša u kontekstu pristupanja Europskoj uniji. Istaknula je kako zaštita okoliša, odnosno gospodarenje otpadom kao njezin važan segment, predstavlja jednu od najuspješnijih, ali i najzahtjevnijih politika Europske unije.
Nazočne je pozdravio i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski koji je istaknuo da “Vlada Republike Hrvatske kroz niz aktivnosti i projekata promiče uvođenje najbolje svjetske prakse u području gospodarenja te kontinuirano radi na usklađivanju s direktivama Europske unije, uz ulaganje značajnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša, te fondova EU-e. Nikola Ružinski je osim toga napomenuo da “brigu za otpad ne valja u prvom redu promatrati kao trošak, već i kao poticaj otvaranju radnih mjesta i razvoju gospodarstva, čime će se rasteretiti državni proračun.
Kao domaćin 11. susreta Nacionalnog foruma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji nazočnima se obratio te zaželio dobrodošlicu, gradonačelnik Grada Virovitice Zvonko Kožnjak, koji je istakao značajan napredak u očuvanju okoliša i brige za gospodarenje otpadom na području grada Virovitice u zadnje tri godine

– Uz pomoć Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podijelili smo svim domaćinstvima, njih oko 6000 komada, besplatno kante za otpad i postavili oko 50 eko otoka na prostoru grada. Sanaciju Gradskog odlagališta uspješno izvodi domaća komunalna tvrtka Flora Vtc. d.o.o. koja je u ovom trenutku izvršila oko 50% ugovorenih radova sanacije – istakao je gradonačelnik Zvonko Kožnjak.
Župan Virovitičko – podravske županije dr. Stjepan Feketić pozdravljajući nazočne sudionike foruma istakao je važnost brige za očuvane okoliša i zbrinjavanje otpada, te naglasio da je županija pokrenula aktivnosti oko izmjene županijskog prostornog plana koji bi na slijedećoj sjednici Skupštine trebao biti i usvojen.
– U novom prostornom planu predviđena je i potencionalna lokacija budućeg Centa za gospodarenje otpadom za područje Virovitičko – podravske županije, kazao je župan dr. Stjepan Feketić.

Osim toga, župan Feketić je pozdravio namjere nacionalnog foruma, da se postigne što bolja informiranost hrvatske javnosti u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, kroz prenošenje rasprave o tim pitanjima na lokalnu i regionalnu razinu. Govorio je da je “današnja briga za otpad i razvoj gospodarstva”, jedna od nezaobilaznih tema održivog razvoja i brige za ukupnu budućnost društvenih odnosa, koja treba pomiriti potrebe za razvojem i zapošljavanjem i potrebu za očuvanjem prirodnih resursa i zaštite okoliša.
– Vjerujem da će rasprava o ovoj temi pomoći da se lakše ugrade, ali i provedu stroge regulative iz pravne stečevine Europske unije o zaštiti okoliša, no stvarno stanje na terenu se kod nas uvelike razlikuje u odnosu na stanje u zemljama članicama EU-a.
Sudionicima su potom prikazani video-prilozi s primjerima dobre prakse u području gospodarenja otpadom, koji su poslužili kao podloga za dinamičnu i konstruktivnu raspravu.
Nazočni su se složili kako je po pitanju gospodarenja otpadom u Hrvatskoj napravljeni značajni pomaci, pri čemu su spomenuti primjeri suvremenih odlagališta otpada koji udovoljavaju najvišim europskim i svjetskim standardima, kao i uspješnih poduzeća koje se bave preradom otpada, poglavito u području pet-ambalaže.

Zaključeno je i kako je potrebno uložiti dodatne napore u zbrinjavanje i preradu drugih vrsta otpada (opasnog otpada, elektroničkog otpada itd.), razvijati svijest o pravilnom zbrinjavanju otpada kroz obrazovne programe, poticati daljnje investicije i otvaranje radnih mjesta u sektorima izravno i neizravno vezanim uz gospodarenje otpadom, te kontinuirano poticati javnu raspravu o ovoj tematici među svim zainteresiranim stranama. Forum u Virovitici okupio je predstavnike hrvatske državne i javne uprave, saborske zastupnike, predstavnike lokalne uprave i samouprave, akademske zajednice, gospodarskih institucija, civilnog društva, medija, proizvođača, uspješnih poduzetnika, te ostale pojedince i skupine zainteresirane za ovu tematiku. Nacionalni forum o pristupanju EU inicijativa je Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, kojoj je cilj postići što bolju informiranost hrvatske javnosti o procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te potaknuti javnu raspravu o ovom procesu u svim dijelovima hrvatskog društva. (vo)
Fotografije snimio: Matej Sudar

Share Button