Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. ožujka 2007.

Ministar kulture, Božo Biškupić, otvorio novu zgradu Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica

Ministar kulture, Božo Biškupić, danas je svečano otvorio novu zgradu Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, projekt financijski “težak” 15 milijuna kuna u čiju je obnovu Ministarstvo kulture uložilo oko 8,5 milijuna kuna. Osim toga, nemala sredstva uložio je Grad Virovitica i Virovitičko – podravska županija. Na svečanosti otvorenja, između ostalih, nazočili su ministar MUP-a Ivica Kirin, saborski zastupnik Josip Ðakić, Virovitičko – podravski župan dr. Stjepan Feketić, njegovi zamjenici Zvonimir Šimić i Zvonimir Koić, predsjednik Skupštine Virovitičko – podravske županije, Boris Hlavati, gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice, Željka Grahovac, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice, Ivan Zelenbrz i mnogi drugi.
– Želim zahvaliti svima vama koji ste danas došli na otvaranje naše Gradske knjižnice i čitaonice, zahvaliti ljudima koji su dali veliki doprinos da se knjižnica što prije otvori. Posebna zahvala ministru Biškupiću, ministru Ivici Kirinu i saborskom zastupniku Josipu Ðakiću – kazao je gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak.

Župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić u obraćanju nazočnima, između ostalog je kazao:
– Ponosimo se Križnicom, Kazalištem Virovitica, Muzejem u Virovitici, s Gradskom glazbom Virovitica, HPD Rodoljub, Likovnim društvom Nikola Trick, KUD Virovitica. Ponosni smo i na spomenike kulture, kompleks župne crkve i samostana u Virovitici, na Gradski dvorac, bisere Slavonije. Kulturna nije i ne smije biti teret, ona lokalnoj zajednici mora biti prepoznatljiv brand ove županije, uklopljena u programe u skladnoj simbiozi s Ministarstvom kulture.
Saborski zastupnik, Josip Ðakić je kazao:
– Zahvalan sam svima vama. Ova knjižnica kao i novi prostori značiti će mnogo za novi kulturni razvoj Virovitice kao središta županije, kao grada kulturne baštine, kao grada koji se razvija punim jedrima. Da nam život bude ljepši solidniji i na europskim standardima, moramo brinuti o našoj kulturi, njenoj baštini.

Ministar MUP-a, Ivica Kirin je u govoru uzvanicima kazao.
– Danas i kao bivši gradonačelnik i ministar, upućujem svima zahvalu, svima vama koji ste sudjelovali u ovom projektu. Hvala svima koji daju zdušnu potporu. Napokon će nas prožeti kulturni duh, od Orahovice, Slatine, Parka prirode Papuk, Lisičina, Suhopolja, dvorca Pejačević, ova županija ima i svoju kulturnu prošlost i svoju povijest. Nema ni razvoja gospodarstva ni sportskog života bez kulturnog razvoja grada.
Ministar kulture, Božo Biškupić pozdravljajući nazočne, u govoru u kojem je i otvorio novu zgradu Gradske knjižnice i čitaonice je kazao:
– Ovo je dan svečanosti kulture, ovo je jedna od najljepših u knjižnica i čitaonica Hrvatskoj. Ima nekoliko novih knjižnica u Hrvatskoj koje smo pripomogli, a radimo na tome i nadalje. Knjiga je uvijek bila naša poveznica s prošlosti i zalog s budućnosti. Knjižnice, čuvarice kulture, povijesti, baštine. One pomiču granice znanja. Imaju zadaću osigurati pristup znanju svim skupinama naše zajednice. I nadalje ćemo priskrbljivati za prostore za napredak ove zemlje. Donesli smo 200 novih naslova za knjižnicu, a donest ćemo još. Neka ovaj prostor živi još dugo.
Po završetku, gvardijan virovitičke župa sv. Roka, fra Robert Perišić posvetio je prostor.
Fotografije snimio: Antonio Jurkin

Share Button