Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. ožujka 2007.

Dvjestogodišnji slatinski Mamutovac dobiva novi gromobran

Slatinski Mamutovac (posađen 1807. godine), zaštićen kao spomenik prirode i koji nalazi u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti Republike Hrvatske od 1967.godine, dobiti će novi, nadograđeni gromobran. Naime, drvo je preraslo visinu postojećeg gromobrana i trebalo ga je zaštiti od mogućeg udara groma. Na inicijativu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, župan Virovitičko – podravske županije dr. Stjepan Feketić, podržao je inicijativu i iz Proračuna Virovitičko – podrvske županije, odlučio finanirati nadogradnju gromobrana na Mamutovcu.
U nadogradnji se uključuje: ispitivanje postojeće gromobranske instalacije; popravak postojećeg gromobrana (s izmjenom pocinčane trake i pričvršćenjem za stablo); nadogradnja gromobrana; nova izmjera visine.
Mamutovac ( Sequoia gigantea Desc.) iz porodice Taxodiaceae, najveći je predstavnik Conifera na zemlji. Porijeklom je iz Kalifornije. Za vrijeme tercijara ta vrsta je bila rasprostranjena i u Evropi. Sada je to jedan od rijetkih primjeraka te gorostasne rijetke vrste na europskom tlu. Inače, jedan zdravi primjerak Mamutovca nalazi se u parku u Voćinu, ali je mnogo mlađi od slatinskog.

Share Button