Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. ožujka 2007.

Napadi dijela oporbe su dnevno politička podmetanja iza kojih ne stoje činjenice

Uslijed učestalih i neargumentiranih medijskih napada dijela oporbe, na temu “postojanja teških metala u mesu divljači”, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili, župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić, njegovi zamjenici, Zvonimir Šimić i Zvonimir Koić, te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok, Miroslav Venus.
Uvodnu riječ dao je župan dr. Stjepan Feketić koji je kazao:
– Odmah po dobivenim rezultatima o nalazu nedozvoljenih količina teških metala u mišićnom tkivu divljači ( u pravilu olova), a koje su pristigle u veterinarski ured Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede i šumarstva u Slatini (voditelj ureda je Tomislav Perić), 5. veljače je sazvana sjednica Županijskog Eko stožera, koji je razmotrio nalaze mesa ustrijeljenih divljih svinja i jelenske divljači, s područja slatinskog prigorja i obronka Papuka, a koje su učinjene u laboratoriju za određivanje rezidua Odjela za javno veterinarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu.
Po završetku navedenog sastanka, tada, 5. veljače, medijima je izdano priopćenje o navedenom problemu. O sljedećim koracima, koji su uslijedili nakon tog prvog sastanka Županijskog Eko stožera, župan Feketić je kazao.
– Na temelju poduzetih mjera pojačanog moritoringa dobiveni su nalazi novih analiza, a koji su obuhvatili i pretrage u smislu ekoloških analiza okoliša, odnosno pretrage soli za divljač, zrna kukuruza u prehrani, uzorka žira, zemlje i kore drveća, te vodotoka. Svi ti nalazi nisu ukazali na povišenu koncentraciju teških metala osim nešto povećane koncentracije olova u jednom vodotoku. Osim toga, analiza soli za soljenje cesta protiv poledice na sve tri nadcestarije na području županije, pokazale su uredne nalaze, tj. Ispod razine detekcije i za olovo i kadmij i arsen, odnosno dopuštenu razinu daleko manju od deklarirane za živu. Posebno je učinjena analiza vode javnih vodovoda Voćina i Orahovice čiji su nalazi vode bili uredni iz oba analizirana vodovoda. Potom je, 23. veljače, održana nova sjednica Županijskog Eko stožera, o čijim je nalazima, javnost ponovno pravodobno informirana.

Uslijedile su novi koraci županijske vlasti u detektiranju problema.
– Uprava za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, radi proširenja monitoringa na domaće životinje, koje se nalaze na slobodnoj ispaši na spomenutom području, pribavila je zapisnike za 30 planiranih uzoraka. No, kako ne postoji zakonski mehanizam prisile nad vlasnicima spomenute stoke u smislu pristanka na analizu, a vlasnici stoke koji su prvotno pristali na analizu, naknadno su je odbili. Inače, ovih dana su pristigle analize mesa spomenute divljači koja i nadalje ima značajan postotak povišenih nalaza olova u mesu.
Virovitičko – podravska županija zbog tog problema nikako nije sjedila “skrštenih ruku” i mirno promatrala problem.
– U stalnim smo kontaktima s veterinarskim inspektorom u Slatini, Zavodom za javno zdravstvo Sveti Rok, nadležnim ministarstvom, Poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Osim tog, stupili smo u kontakt s Ministarstvom zaštite okoliša, te je za idući tjedan dogovoren zajednički sastanak Eko stožera i predstavnika spomenutih ministarstva, oko daljnje zajedničke akcije u svezi daljnjeg monitoringa koji se treba provesti i nad spomenutim domaćim životinjama. Posebno je važno detaljno izviđanje i daljnja opsežna analiza koja bi vodila otkrivanju izvora onečišćenja. U tim poslovima, glavnu riječ treba voditi struka, a ti poslovi spadaju u vrlo složene, a zahtijevaju i određeni vremenski period koji je potreban da bi se ti poslovi odradili. Prema tome, Virovitičko – podravska županija reagirala je odmah po dobivenim podacima o spomenutom nalazu olova u mesu divljih svinja i jelenske divljači. Nakon učinjenog velikog broja analiza, potreban je daljnji angažman struke, da bi se kompletirala analiza i otkrio mogući izvor onečišćenja.
Prema tome, napadi dijela oporbe su potpuno neutemeljeni.
– Priče oporbe o “guranju glave u pijesak” i nebriga za zdravlje stanovništva spomenutog područja, spadaju u dnevno – politička podmetanja iza kojih ne stoje činjenice. Isto tako, resorna ministarstva u konkretnom slučaju ne štede na zdravlju građana niti bi to ova županijska vlast dozvolila. Osim toga, nikada i nikome nećemo dozvoliti, niti jednoj instituciji da se štedi novac na zdravlju naših žitelja. Zdravlje stanovnika Virovitičko – podravske županije biti će zaštićeno i u slučaju ekonomske štete, ako do nje dođe. Ova županija će sa svim svojim resursima, uz potporu Vlade Republike Hrvatske, nadoknaditi eventualnu štetu koja može nastupiti u gospodarskom pogledu. Jednako tako nekorektno, neistinito i zlonamjerno je iznošenje paušalnih ocjena o kvaliteti kojom obavljam poslove župana i to spada u redovitu retoriku dijela oporbe. Istina o tom j potpuno drukčija. Moja angažiranost na poslovima župana, intenzitet rada i vrijeme provedeno na poslovima župana daleko prelazi razinu na kojoj je to obavljala županijska vlast u vrijeme dok su joj na čelu bili kadrovi sadašnje oporbe. Naravno, tome su adekvatni i rezultati ove županijske vlasti. U to se već uvjerio i najveći dio javnosti. Osim toga, konačan sud o tome, dati će birači, koji su i na nedavno održanim izborima u općini Pitomača, unatoč sličnoj kampanji, usmjerenoj na ugled i integritet političkih neistomišljenika, a koji su provodile iste političke opcije, oslobodili iste te političare obveze da i dalje nose teret brige o stanovnicima općine Pitomača. Bojim se da je problem teških metala u mesu divljači, problem jednog šireg područja, ali mi ćemo učiniti sve, kako bi navedeni problem maksimalno brzo detektirali i riješili.

Zamjenik župana, zadužen za gospodarstvo, Zvonimir Koić je između ostalog kazao.
– Objede koje su plasirane u javnost, ne mogu se i ne smiju donositi tako paušalno kako to neki rade. Uskoro će se održati jedan, širi sastanak Županijskog eko stožer sa svim meritornim stručnjacima, što će biti još jedna potvrda ove županijske vlasti da riješi navedeni problem. Ova županijska vlast je reagirala čim se pojavio problem i sada su na potezu resorna ministarstva.
Zvonimir Šimić, zamjenik župana, zadužen za društvene djelatnosti je kazao.
– Začudilo me je priopćenje Željka Peceka koji tvrdi da se više od 16 mjeseci priča o divljači i da je to obveza prijaviti nadležnim tijelima. Pitam se zašto on, ako je znao, kao saborski zastupnik nije zatražio u Hrvatskom saboru pokretanje rješavanja navedenog problema. Znači li prema tome, da on ne obavlja svoju dužnost prema stanovnicima koji žive na ovom području. Čini mi se da je on znao pitati kolika je plaća župana, a nije znao pitati za zdravlje stanovnika, ili se on “brine za zdravlje”, samo u dnevno – političke svrhe.
Miroslav Venus je govorio o poduzetim akcijama, te naglasio:
– Prema postojećoj literaturi, navedeni tragovi u mesu divljači su nezabilježeni. Potrebno je uzdržavati se od konzumiranja mesa divljači, do obavljene potrebne analize. Testirana voda iz javnog vodova u Voćinu i Orahovici je bila uredna, a testirali smo je ne na četiri već na eventualna 22 uzorka metala. Osim toga, nema niti bilo kakvih pokazatelja na ljudima na navedenom području. Istodobno, potrebno je desetke godina intenzivnog korištenja navedenog mesa divljači, da bi se to akumuliralo u tijelu i da bi se potom ispoljilo na zdravlje ljudi, a to nikako nije slučaj.

Fotografije: Antonio Jurkin i Kristijan Toplak

Share Button