Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. travnja 2007.

Župan dr. Stjepan Feketić, otvorio Međunarodnu folklornu manifestaciju “Dravsko proljeće”

Uz sudjelovanje Kulturno umjetničkog društva “Tanac” iz Pečuha, “Bisera Podravine” iz Starina, KUD “Seljačka sloga” iz Turanovca, Pjevačke skupine “Kuda kolo” iz Donje Bebrine, Pave Gadanjija i njegovih gajdaša, te domaćeg, KUD “Podravac” iz Sopje, održano je već tradicionalno 14. Dravsko proljeće, folklorna manifestacija koja je ove godine imala poseban karakter jer je brodom spojila dvije obale, dvije države, ali jedan jezik, Hrvate iz Hrvatske i Mađarske. Manifestaciju je uz nazočnost velikog broja gostiju iz Hrvatske i Mađarske, među kojima izdvajamo saborskog zastupnika Josipa Ðakića, konzulica Hrvatske u mađarskom Pečuhu, Jadranka Telišman, načelnik općine Sopje Zvonimir Kovačec, načelnica Starina Barbara Šajić, gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak, načelnik Policije iz Slatine, Miroslav Buneta, dok su na svetoj misi, ali i dočeku Mađara na rijeci Dravi, nazočili zamjenik župana Zvonimir Šimić i predsjednik Skupštine Boris Hlavati, otvorio župan Virovitičko . Nakon dolaska gostiju iz Mađarske brodom, program je nastavljen na pozornici ispred Društvenog doma u Sopju. Svojim nastupom folkloraši su pokazali raznolikost nošnji, običaja, glazbenog naslijeđa na ovom području.

Otvarajući “Dravsko proljeće”, župan, dr. Stjepan Feketić je u govoru nazočnima, između ostalog kazao:
– Dragi prijatelji s lijeve i desne obale Drave okupljeni u Sopju, u općini vrijednih i marljivih poljoprivrednika s bogatom kulturnim i tradicijskim nasljeđem, iznimna mi je čast, pozdraviti, ovdje nazočne, Turanovčane, Bebrince, predstavnike hrvatskih sela iz mađarske podravine, predstavnike Hrvata iz Pečuha koji su sačuvali trag hrvatstva u svojim sredinama.
Osim toga, župan Feketić je govorio i o osnovnim vrijednostima čuvanja Hrvatstva i tradicijskih vrijednosti.
– Moram naglasiti da ako dopustimo da naši novi naraštaji zaborave korijene našeg narodnog bića i ako zaborave izvor na kojem se napajao duh naših starih i na kojima su se uvijek iznova dizali nakon osobnih i narodnih tragedija, oni nam to neće oprostit. Prije ili kasnije, spoznati će se da su jedine prave vrijednosti očuvanja Hrvatstva, jezik, tradicija, običaji, ljubav i prijateljstvo. Poštovanjem svojih hrvatskih korijena i tradicijskih vrijednosti, ne umanjujemo i ne oduzimamo pravo drugima na isto, ali nikako ne smijemo zaboraviti značaj svojih vrijednosti.

Share Button