Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. travnja 2007.

Održana Konferencija o budućem prometnom magistralnom pravcu Sigetvar – Slatina

U mađarskom gradiću Sellyu (Šeljin), u dvorcu grofa Drašković, održana je konferencija povodom buduće izgradnje magistralnog pravca Sigetvar – Slatina. Na Konferenciji su s hrvatske strane nazočili, župan Virovitičko – podravske županije dr. Stjepan Feketić, zamjenik župana Zvonimir Koić, pročelnik Službe za europske integracije i regionalni razvoj Antun Mihoković, ravnatelj Županijske uprave za ceste Virovitičko – podravske županije, Željko Tomljanović, predstavnici grada Slatine, načelnik općine Sopje, Zvonimir Kovačec, te u ime Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Republike Hrvatske, Zvonimir Nagy.
Prigodom otvaranje Konferencije kojoj su nazočili mnogobrojni domaći uzvanici, a predvodili su ih Jozsef Paizs, član Vijeća za regionalni razvoj Južnog Zadunavlja, pročelnik Glavnog odjela za mrežastu infrastrukturu Ministarstva gospodarstva i prometa Republike Mađarske, Zoltan Posta, župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić je kazao:
– Virovitičko – podravska županija, prati i sudjeluje u naporima susjednih mađarskih županija za uspostavom navedenog prometnog pravca koji treba imati međunarodni karakter. Zainteresirani smo za uspjeh ovog projekta iz nekoliko razloga. Njime bi se ostvarilo povezivanje centralnog dijela Virovitičko – podravske županije, mjesta, Sopje, Slatina, Čađavica, s Republikom Mađarskom. Izgradnjom mosta bi se otvorio prostor za gospodarski razvoj i povezivanje navedenih mjesta u našoj županiji sa Šeljinom i okolicom, Sigetvarom, Pečuhom. S obzirom na orijentaciju europske politike, odnosno brizi o razvoju prekogranične suradnje, navedenom izgradnjom ovog magistralnog pravca, otvaraju se nove, šire mogućnosti. Time bi se ostvarila i bolja povezanost s prometnim pravcem tzv. “brze ceste” koja će uskoro početi graditi i koja će se protezati od Iloka do Varaždina. Otvaranjem ovog prometnog pravca, Sigetvar – Slatina, otvaraju se i mogućnosti bolje i intenzivnije kulturne suradnje u pograničnim područjima, jer na navedenom području, živi velik broj Hrvatska i s mađarske srane rijeke Drave. Želimo uspjeh ove Konferencije, uz obećanje da će i Virovitičko – podravska županija i Republika Hrvatska poduprijeti ovaj projekt.
Osim toga, prezentaciju o prometnom pravcu Sigetvar – Slatina, održao je Zvonimir Nagy govoreći o cestama u Republici Hrvatskoj, “brzoj cesti” Varaždin – Ilok, te o značaju povezivanja dva grada, Sigetvara i Slatine.

Share Button