Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. svibnja 2007.

Dr. Stjepan Feketić: Orahovica je pokretač razvitka istočnog dijela Virovitičko – podravske županije

Povodom rođendana Orahovice, odnosno 779. godina od njenog prvog spominjanja, nazočnima se na sjednici Gradskog Vijeća Orahovice, obratio župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić koji je pozdravljajući ugledne goste, kazao:
– Čini mi izuzetnu čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Virovitičko – podravske županije i svoje osobno u prigodi obilježavanja 3. svibnja Dana Grada Orahovice. Prigoda je to da izrazim svoje zadovoljstvo uspjesima koje je aktualna gradska vlast postigla u posljednje dvije godine, na gospodarskom, društvenom i svekolikom drugom razvoju grada Orahovice, grada koji je pokretač razvitka istočnog dijela Virovitičko – podravske županije. Uspjesi su to koji su plod sustavne brige o potrebama gospodarskih i drugih subjekata kao i svih građana Orahovice, Orahovice kao turističkog bisera naše županije, ali i turističkog, jedinstvenog bisera cjelokupne Slavonije. Prepoznatljivost Orahovice, grada koji se prvi puta u povijesti spominje 1228. godine, koji je sjevernim dijelom otvoren prema ravničarskim predjelima, dok jugozapadnim dijelom graniči s Papukom i Krndijom, odnosno Parkom prirode Papuk, govori o bogatoj tradiciji, ali i bogatoj turističkoj ponudi, ponudi na spoju bogate slavonske žitnice i obronaka Krndije i Papuka. Ružica grad, kao najočuvaniji i najljepši stari utvrđeni grad Slavonije, kupališni kompleks Jezera Orahovica, Merkur i Park prirode Papuk koji će ove godine, vjerujem, biti uvršten u UNESCO-vu skupina zaštićenih europskih Geo parkova prirode, pružaju, s turističkog aspekta, osnovu daljnjeg razvoja Orahovice, ali i čitavog okružja ovog dijela Slavonije.

Slavonije za koju neki prigovaraju da je zapostavljena i zaboravljena, ali to nikako ne odgovara istini. Istina govori o razvitku Slavonije, o razvitku grada Orahovice. U protekle dvije godine, na području Virovitičko – podravske županije, značajno je smanjena nezaposlenost, a povećan je i broj zaposlenih osoba, uz značajno povećanje standarda radnika na području cjelokupne Virovitičko – podravske županije, što se očituje i u porastu BNP per capita, te u znatnom porastu neto osobnih dohodaka. Značajnu ulogu u tome, imao je upravo grad Orahovica sa svojim gospodarskim potencijalima. Sadašnje aktivnosti, današnji projekti i planovi, čija se realizacije može vidjeti, daju dodatnu nadu u budućnosti Orahovice, Virovitičko – podravske županije, ali i cijele Slavonije kao prostora kojeg prepoznaju i domaći i strani investitori, kao prostor gospodarskih i svih drugih mogućnosti. Pred lokalnom vlasti, pred vlašću u Virovitičko – podravskoj županiji, postavljena je zadaća, da u provođenju programa Vlade Republike Hrvatske, ostvari daljnji, ubrzani razvoj gospodarstva s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i poboljšavanja standarda naših građana. Uvjeren sam da gradska vlast Orahovice ima znanja, snage i volje da ovoj zadaći u cijelosti i bez rezerve odgovori, uz punu i bezrezervnu potporu Vlade Republike Hrvatske i Virovitičko – podravske županije na dobrobit drage nam Domovine Hrvatske.

Share Button