Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. srpnja 2007.

Dr. Stjepan Feketić: Od lipnja 2005. godine, smanjena je nezaposlenost u Županiji za 13,5 posto

Uz nazočnost, župana Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepana Feketića, njegovih zamjenika, Zvonimira Šimića i Zvonimira Koića, te Borisa Hlavatija, predsjednika Skupštine Virovitičko – podravske županije, održana je konferencija za novinare, na kojoj su županijski čelnici istaknuli najznačajnije rezultate u protekle dvije godine u pogledu smanjenja nezaposlenosti, te na kojoj je, između ostalog, govoreno o dobivanju suglasnosti za početak rada Visoke škole za menadžment u informatici koji će od jeseni početi raditi u Virovitičko – podravskoj županiji.

U uvodu konferencije, župan dr. Stjepan Feketić je kazao:
– Pred vama su podaci o smanjenju broja nezaposlenih osoba za lipanj 2007. godine, te je prema tome, broj nezaposlenih u odnosu na isto razdobolje prošle godine, manji za 870 osoba ili 9,5 posto. No, osim toga, pred vama je i dijagram koji je napravljen prema podacima iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i koji pokazuje kretanje nezaposlenosti na području Virovitičko – podravske županije od lipnja 2001. godine do danas. Prema njemu, vidljivo je da je tada, prije šest godina bilo 9.758 nezaposlenih osoba, te da je bivša vlast do lipnja 2005. godine uspjela smanjiti nezaposlenost na 9572 osobe ili 180 osoba manje, tj. 1,84 posto manje za četiri godine. Od lipnja 2005. godine, u vrijeme ove županijske vlasti, nezaposlenost je smanjena za 13,5 posto odnosno, 1295 osoba je nezaposlenih manje i na najboljem smo putu da ostvarimo predizborno obećanje o smanjenju nezaposlenosti od 20 posto do kraja mandata, iako vjerujem da će rezultat biti i mnogo bolji. Inače, da je bivša vlast smanjivala nezaposlenost tempom koji su to oni radili, trebalo bi im 28 godina, dok je u vrijeme ove županijske vlasti, to učinjeno za dvije godine. I ostali gospodarski pokazatelji su iznimno pozitivni, pa je tako izvoz povećan za 31 posto, neto isplaćeni osobni dohoci su veći od 5,5 do 7 posto. Sve to govori o vrlo kvalitetnom uzletu Virovitičko – podravske županije.

Osim toga, župan dr. Stjepan Feketić je govorio i o mandatu koji je na raspolaganje dao zamjenik župana Zvonimir Šimić.
– Zvonimir Šimić je u jednom trenutku ponudio mandat na raspolaganje. Bio je to moralan i čestiti čin no kako je županija dobila Visoku školu za menedžment u informatici, ne vidim razlog da se njegov mandat stavi na raspolaganje. Zasluge Zvonimira Šimića su velike u dobivanju Visoke škole za menedžment u informatici, kao i dobivanju visokoškolske naobrazbe na području Virovitičko – pofdravske županije. U vrijeme današnje oporbe na vlasti, Visoko školstvo na području Virovitičko – podravske županije, nije imalo niti slovo “V”. Nama je želja dovođenje visoko školskih institucija u Virovitičko – podrvsku županiju i za 4 do 6 godina vidjeti će se pomak u postotoku vicoko obrazovnih osoba na ovom području.
Nakon toga, govorio je zamjenik župana Zvonimir Šimić, koji je pred novinarima, izvadio dvoje naočala koje će se uručiti Nadi Čavlović Smiljanec i Željku Peceku.
– Ovo dvoje naočala uručiti će im se kako bi bolje vidjeli pokazatelji o kojima mi govorimo, a koje oni ne prihvaćaju iako su oni potpuno releventni, kako o smanjenju broja nezaposlenih, tako i o gospodarskom rastu. Prije dvije godine dobili smo Stručni studij drvne tehnologije, a ovih smo dana dobili Visoku školu za mendžment u informatici, te ćemo uskoro dobiti i dopusnicu ministra Dragana Primorca. Stoga moram se zahvaliti mnogim ljudima koji su umnogome pomogli da se dođe do Visoke škole, odnosno uz ministra Primorca, zahvaljujem se i Zrinki Kovačević, profesorima Dujaniću i Uzelcu, Stoipi Belaku, Ivici Kirinu, Josipu Ðakiću, Vesni Bedeković, Vladi Jukiću i Anti Ðapiću. Dobivanje suglasnosti za dobivanje Viskoe škole, povijesni je korak i trebamo se ozbiljno primiti tog posla, od uređnje prostora gdle će se održavati nastava, do ostalih važnih stvari. Stoga, očekujemo dogodine i otvaranje Veleučilišta u Virovitici. Inače, iz vlastite sredine ćemo crpiti kadrove koji će predavati na našoj školi, jer nećemo, sporskim rječnikom, dovoditi “igrače sa strane”. Inače, već danas je zabilježeno desetak predbilježbi za taj studij.
Zvonimir Koić je nastavo govoriti o gospodarstvu.
– Značajno smo doprinjeli trendu smanjivanja nezaposlenosti. U tome su zasigurno mnogo pridonijeli i projekti kreditiranja poduzetnika gdje je upumpano 147 milijuna kreditnih linija za 140 poduzetnika, a oni su zaposlili više od 400 osoba. Trend će se nastaviti i kroz nove kreditne linije koji su na raspolaganju poduzetnicima na području Virovitičko – podravske županije.

Share Button