Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. srpnja 2007.

Održana javna tribina na temu “Rezultati osnovnih škola Virovitičko – podravske županije”

U organizaciji Virovitičko – podravska županija, a u suradnji s Aktivom ravnatelja osnovnih škola, uz nazočnost župana Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepena Feketića, njegovih zamjenika Zvonimir Šimića i Zvonimira Koića, te pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kuluturu, Vesne Bedeković, organizirana je Javnu tribinu na temu “Rezultati osnovnih škola Virovitičko – podravske županije na prvom vanjskom vrednovanju osnovnih škola u Republici Hrvatskoj”.

Osim toga, na Javnoj tribini su sudjelovali , ravnatelji osnovnih škola s područja Virovitičko – podravske županije, nastavnici hrvatskog jezika i matematike, stručni suradnici u osnovnim školama, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka, načelnik Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje zadužen za osnovno školstvo, Nenad Marković, predstavnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Toni Babarović. Oni su ukazali da je vanjsko vrednovanje obavljeno među učenicima završnih razreda osnovnih škola, da je to bilo znanje učenika od prvog do sedmog razreda, uključujući i dio razrednog gradiva osmih razreda, da su učenici birani “slučajnim uzorokom”, dok je broj učenika bio proporcionalan veličini nekog područja, broju stanovnika, broju osmaša,…. Prema tome, prosjek rješivosti hrvatskih testova na području Hrvatske bio je 58,9 posto, dok je najbolje rezultate ostvarila Krapinsko – zagorska županija sa 63,1 posto rješivosti ispita. Na području Virovitičko – podravske županije testove hrvatskog jezika rješilo je 51.1 posto učenika. Hrvatski prosjek matematike je 54,7 posto, dok je na području VPŽ on iznosio 41,4 posto. Konstatirano je da učenici putnici ostvaruju lošije rezulaate od učeniak koji to nisu. Osim toga, iznesen je i niz pretpostavki na rezultat u Virovitičko – podravskoj županiji.

Prema tome, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka, načelnik Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje zadužen za osnovno školstvo, Nenad Marković, predstavnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Toni Babarović, istaknuli su niz pretpostavki, a posebno su istaknuli lošiju visoku odnosno višu školsku naobrazbe roditelja djece. Ipak, istaknuli su da je Virovitičko – podravska županija prva u Hrvatskoj koja je organizirala takvu tribinu i koja želi pronaći uzroke slabijih rezultata kako se oni ne bi događali u budućnosti.

Share Button