Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. srpnja 2007.

U Terezinom Polju održana rasprava o stanju u poljoprivredi

U organizaciji Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, te Udruge seljaka Općine Lukač, a uz nazočnost zamjenika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Stjepana Mikolčića, župana Virovitčko – podravske županije, dr. Stjepana Feketića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Željka Viljevca, načelnika općine Lukač, Ðure Bukvića, predsjednika i zamjenika Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, Antuna Lasla i Stanka Zdravčevića, u Terezinom Polju je održana rasprava o stanju u poljoprivredi. Nakon pozdravnih govora, načelnika općine Lukač, govorio je župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić, a potom se nazočnima obratio i zamjenik ministra Stjepan Mikolčić koji je između ostalog kazao.
– Ove godine je rekordna žetva zabilježena u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Vjerujem kako ove godine prinos pšenice neće biti ispod 700.000 tona, a uz prijelazne zalihe, biti će od 850 do 900.000 tona. Konačni podaci znati će se u kolovozu. Ukupni prihodi po hektaru će biti zadovoljavajući.

Osim toga, Stjepan Mikolčić je govorio o tome da bi se iduće godine trebao uspostaviti tržni red, te da je cijena pšenice, isključivo tržno, nikako političko pitanje. Osim toga, do 15. kolovoza 2007. godine, rok je za skladišne primke, a nakon toga uslijediti će isplata potpora.
Na raspravi se govorilo o mnogim temama između ostalog o kvaliteti i proizvodnji merkantilne pšenice u Hrvatskoj, a raspravljalo se i o cijeni sjemenske i merkantilne pšenice za žetvu 2008. godine. Na raspravi su između ostalih sudjelovali i predstavnici žito zajednice, predstavnici B. C. Instituta, Poljoprivrednog institua iz Osijeka,…

Share Button