Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. srpnja 2007.

Potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor otvorila Susrete udovica iz Domovinskog rata

Virovitica je bila domaćin susreta udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata, kojim se obilježava 15. obljetnica djelovanja Zajednice udruga udovica. Nakon što se uvodnog dana sudionicima s izrazima dobrodošlice obratio ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, susrete je službeno otvorila dopredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor.
Nazočnima se obratila predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Neda Balog. Osim toga, nazočnima su se prigodnim govorima obratili gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak i župan Virovitičko – podravske županije dr. Stjepan Feketić koji je u svom govoru naglasio značaj Domovinskog rata i svih onih koji su stradali u njemu stvarajući samostalnu Republiku Hrvatsku. Istodobnom, ministrica Jadranka Kosor govorila je o suradnji između Vlade i Ministarstva obitelji, branitelja i Međugeneracijske solidarnosti naglasivši:
– Želim vam čestitati 15. obljetnicu rada i želim zahvaliti na činjenici da smo većinu od tih petnaest godina bile zajedno. U ovih 15 godina morale ste savladavati puno prepreka u obrani dostojanstva vlastitog života, vaše djece i vaših poginulih i umrlih supruga. Trebalo je primiti vijest o smrti supruga. Snaći se, smoći snage zaprimiti tu istinu i smoći snage za nastavkom života.
Osim toga, najavila je izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja vezano za status dragovoljca Domovinskog rata, te svih onih branitelja koji su krenuli u obranu suvereniteta Republike Hrvatske nakon 5. kolovoza 1990. godine, ali nisu dosegnuli rok koji je zakonom propisan do 15. siječnja 1992. godine jer su u međuvremenu poginuli.
– Slažem se da to nije pravedno i da to treba popraviti. Pristupit ćemo izmjeni Zakona tako da i oni dobiju status dragovoljca jer im to apsolutno pripada. Ipak su ti ljudi bili prvi u obrani Hrvatske te ćemo im time dati puno poštovanje i našu ljubav – zaključila je ministrica Jadranka Kosor.

Share Button