Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. rujna 2007.

Župan dr. Stjepan Feketić, čestitao djelatnicima PP Papuk na primanje u UNESCO-ve geoparkove

Župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić, ugostio je djelatnike Parka prirode Papuk, ravnatelja, Ivicu Samardžića i njegove suradnike, Gorana Radonića i Gorana Pavića, sudionike ovogodišnjeg UNESCO-va kongresa na kojem je park prirode papuk uvršten u asocijaciju europskih geoparkova UNESCO-a.
– Sve nas jako je obradovala vijest koja je došla iz Škotske gdje je Park prirode Papuk uvršten u europsku asocijaciju geoparkova. Ta vijest je obradovala i Virovitičko – podravsku, ali i susjedu Požeško – slavonsku županiju. Stoga, čestitam svim djelatnicima Parka prirode Papuk, jer su uspjeli sačuvati naše ljepote i prezentirati ih svijetu – kazao je u uvodu župan dr. Stjepan Feketić, naglasivši značaj dobivanja certifikata geoparka.
Podsjetimo, Park prirode Papuk, prošlog je tjedna na sastanku Koordinacijskog odbora Europske mreže parkova koji se održao u North West Higland Geoparku u Škotskoj, inauguriran u Asocijaciju europskih geoparkova te u UNESCO-ovu asocijaciju geoparkova.
Inače, Park prirode Papuk je prvi park koji je primljen u asocijaciju, a da se nalazi izvan zemalja Europske unije.
– Svi naši djelatnici, a najviše geolozi Goran Radonjić i Goran Pavić u suradnji s najboljim stručnjacima geologije iz Hrvatske na ovom su nsama iznimnio važnom projektu radili godinama čime je Park prirode Papuk i Virovitičko – podravska županija, dobila svoje mjesto na karti svijeta. Navedeni certifikat cijeloj zajednici na ovom području može podariti bolji život, jer je pretpostavka da će se na taj način omogućiti lakše bavljenje turizmom i usto plasiranje proizvoda s ovoga područja.
U Europi trenutno postoji 32, a u svijetu 53 geoparkova. Certifikat koji je dodijeljen Parku prirode Papuk vrijedi do 2011. godine što znači da osoblje parka mora zadržati standarde i raditi na daljnjem razvoju.
– Da bi zadržali članstvo u asocijaciji moramo definirati granicu geoparka, surađivati s lokalnim stanovništvom i korisnicima, te razvijati infrastrukturu u cilju razvoja geoturizma – kazao je na kraju Ivica Samarđić.
Župan dr. Stjepan Feketić je podcrtao da će Park prirode Papuk imati i nadalje veliku potporu Virovitičko – podravske županije kako bi certifikat geoparka i nakon 2011. godine ostao na području Parka prirode Papuk.

Share Button