Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. listopada 2007.

Javni poziv za pohađanje stručnog osposobljavanja za vođenje seoskog turističkog gospodarstva

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Osijek, nositelj projekta “Panonski turizam”: stručno osposobljavanje za kvalitetni panonski turizam sufinanciranog u okviru Inicijative Zajednice INTERREG IIIA Programa za susjedstvo Slovenija – Mađarska – Hrvatska 2004 –2006 upućuje javni poziv svim zainteresiranim vlasnicima i vlasnicama seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava s područja Osječko – baranjske, Virovitičko – podravske i Koprivničko – križevačke županije, te članovima njihovih obitelji, da se prijave za ostvarivanje podrške iz Projekta u vidu pohađanja stručnog osposobljavanja za vođenje seoskog turističkog gospodarstva. Pružatelji usluga smještaja, prehrane i boravka na seoskom obiteljskom turističkom gospodarstvu koji će pohađati program stručnog osposobljavanja steći će nova znanja i razviti vještine koje će im omogućiti pružanje kvalitetnijih usluga posjetiteljima. Poseban naglasak u programu osposobljavanja bit će stavljen na upoznavanje načina predstavljanja osobitosti prekogranične panonske regije Hrvatske i Mađarske posjetiteljima, upoznavanje primjera dobre prakse u vođenju seoskog turističkog gospodarstva, umrežavanje vlasnika te međusobnu razmjenu iskustva i prijedloga za unapređenje ponude i kvalitete turizma na seoskim gospodarstvima.
Planirano je stručno osposobljavanje trideset polaznika. Prioritet pri odabiru pri odabiru polaznika, odnosno korisnika usluga stručnog osposobljavanja koje će biti sufinancirane iz Projekta, imat će podnositelji prijave koji posjeduju: spremnost za daljnje stručno osposobljavanje i usavršavanje; razvijen interes za proširenje i unapređenje usluga turizma na seoskom gospodarstvu; potreban potencijal za bavljenje seoskim turizmom na obiteljskom gospodarstvu prema procjeni statusa gospodarstva (posjedovanje poljodjelskog zemljišta, posjedovanje gospodarskih zgrada uz stambeni objekt, posjedovanje stoke, mogućnost prezentacije poljodjelske proizvodnje gostima, posebno njihovoj djeci itd.)

Prijavu je moguće podnijeti popunjavanjem Prijavnice za ostvarivanje podrške iz EU projekta “Panonski turizam”, koje su poslane na adrese svih registriranih vlasnika seoskih turističkih gospodarstava u Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji (a koje se mogu podići i u zavodima za zapošljavanje) te dostaviti prije 12. studenog 2007. poštom ili osobno na adresu: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Osijek, “Za projekt panonski turizam”, Kneza Trpimira 2, 31000 Osijek.
Ideju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Osijek i Regionalnog zavoda za zapošljavanje Južnog Zadunavlja iz Republike Mađarske o razvoju ljudskih potencijala u seoskom turizmu podržala je Europska komisija sufinancirajući projekt “Panonski turizam” u okviru Inicijative Zajednice Programa za susjedstvo INTERREG IIIA Slovenija – Hrvatska – Mađarska 2004-2006. Ugovor pod nazivom «Pannonian Tourism» potpisan je 5. travnja 2007. između Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje pri Ministarstvu financija i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Osijek. Vrijednost ugovora je 106.347 eura od čega Europska komisija sufinancira 74% ili 78.696,78 eura. U provedbu projekta uključili su se partneri Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek te područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Virovitice i Križevaca. Svrha projekta “Panonski turizam”: Stručno osposobljavanje za kvalitetni panonski turizam» jest razviti i po prvi put provesti panonski, regionalno specifični program stručnog osposobljavanja za vlasnike seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava i tako omogućiti pružanje usluga seoskog turizma više razine kvalitete u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske.

Share Button