Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. listopada 2007.

Jesenska sjetva obavljena na oko 70 posto površina

pri kraju. Urodi su kod većine kultura, osobito soje i kukuruza, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, primarno suše, znatno smanjeni. Vađenje šećerne repe je u tijeku, ali dosadašnji rezultati pokazuju, da su urodi, zbog suše, oko 10% manji nego prošle godine. Berba duhana je završena i na polju je, zbog mraza ostalo oko 3% neobranog duhana.
Zbog ovogodišnjih elementarnih nepogoda (suša i tuča), koje su zahvatile Županiju na oljoprivrednim kulturama su nastale velike štete, što se osobito odrazilo na visinu uroda, pa je po visini šteta, Virovitičko-podravska županija treća u Hrvatskoj. Na području Županije jesenska sjetva je obavljena na oko 70% površina, a organizatori proizvodnje su osigurali sav potreban repromaterijal za sjetvu.
Županijski agrarci su se osvrnuli i na problematiku raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, istakavši da bi raspodjelu zemljišta trebalo obavljati na razini županije, te da bi zbog velikog rasta inputa u poljoprivrednoj proizvodnji trebalo uskladiti visinu poticaja i visinu inputa za pojedine proizvodnje. (vo)

Share Button