Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. prosinca 2007.

dr. Stjepan Feketić: Pred nama je godina velikih ulaganja u sve sfere rada i života

Koje događaje smatrate najvažnijima u Županiji u 2007. godini?
– Na početku 2007. godine došlo je, na temelju provođenja koalicijskog sporazuma, do promjene na čelnoj poziciji naše Županije, ali i nastavljen je kontinuitet dosadašnje koalicijske županijske vlasti. No, ono što je neusporedivo važnije, je da su se u ovoj godini, u punoj mjeri, počela ostvarivati izborna obećanja ove županijske vlasti, pogotovo u onom najvažnijem dijelu, a to je razvoj i zapošljavanje. Nezaposlenost, jedan od najvećih problema ove Županije, pala je u razdoblju od samo jedne godine za 13,7 posto ili 1275 osoba manje u odnosu na isti mjesec, tj. u studenom 2006. godine. Istina, nezaposlenost ostaje i dalje najveći problem, jer još uvijek imamo prosječno nešto više od 8000 nezaposlenih osoba na području Virovitičko – podravske županije. Naravno, u tom projektu otvaranja novih radnih mjesta sudjelovale su jedinice lokalne samouprave, naše općine i gradovi, Županija i Vlada Republike Hrvatske sa svojim resornim ministarstvima. Suradnja, koordinacija s Vladom RH i njezinim ministarstvima bila je intenzivna i kvalitetna i jedino tako je bio moguć ovakav rezultat. Ove godine, prvi puta u povijesti Virovitice i Virovitičko- podravske županije, ovdje u Virovitici, održana je sjednica Vlade RH. Ova godina je bila i godina velikih iskoraka u visokoškolskom obrazovanju. Pamtit će se po otvaranju prvog samostalnog studija u Virovitici, Studija menadžmenta u turizmu i informatici koji je krenuo jesenas, a interes za taj studij je daleko premašio mogući broj upisanih studenata. Izdvojio bih i velika ulaganja u cestovnu infrastrukturu, vodovod i odvodnju, a posebno bih se osvrnuo na projekt vodovoda i odvodnje za područje cijele naše županije vrijedan 228.000.000,00 kuna. Sporazum je potpisan u rujnu 2007. godine između Virovitičko – podravske županije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Hrvatskih voda, Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, te Fonda za regionalni razvoj, a provoditi će se kroz petogodišnje razdoblje. U 2007. godini je počelo i provođenje navednog projekta, a u 2008. godini planirani su poslovi u vrijednosti od 55.000.000,00 kuna. Treba naglasiti da je to najveći pojedinačni projekt koji se ostvaruje u našoj županiji. Cilj mu je ostvarivanje kvalitetnih uvjeta življenja na području cijele županije, stvaranje uvjeta za razvoj i zapošljavanje i ubrzani gospodarski razvoj. Jer sve do ove godine u nekim dijelovima naše županije, konkretno općini Crnac, nije bilo niti jednog metra vodovodne mreže.To je stanje koje je bilo neprihvatljivo i s kojim se nije moglo ni trena pomiriti i upravo ovaj projekt omogućuje da za svega par godina, sadašnje stanje bude gotovo u potpunosti promijenjeno. Ovu godinu pamtit ćemo po nizu elementarnih nepogoda, tuča i teške suše, koje su poljoprivredi naše županije nanijele velike štete, a posljedice će se u idućoj godini prenijeti i na stočarsku i mljekarsku proizvodnju.

Koji su prioriteti Županije za 2008. godinu?
– Mogu kazati da će 2008. godina biti godina nastavka naših programa s ciljem rješavanja nezaposlenosti, daljnje izgradnje poduzetničkih zona, razvoja naših programa u poljoprivredi s naglaskom na razvoj radno intenzivne i visoko dohodovne poljoprivrede, nastavak rada na velikim projektima navodnjavanja. U školstvu, uz izgradnju nekoliko osnovnih škola, počinje gradnja nekoliko sportskih dvorana. Već početkom godine počinje izgradnja trodijelnih sportskih dvorana u Gradini i Špišić Bukovici. Dakle, ova godina će, između ostaloga, biti godina posebno velikih ulaganja u školstvo. O gradnji vodovoda i odvodnje u 2008. godini, već sam govorio, a treba spomenuti, i najveće projekte u cestogradnji, a to su gradnja obilaznice oko grada Slatine, sjeverne obilaznice oko Virovitice, priprema dokumentacije za brzu cestu Virovitica Bjelovar, te Betterment projekt modernizacije državne ceste Slatina – Čađavica i Virovitica – Slatina. Od programa u zdravstvu, spomenuo bih početak izgradnje novih bolničkih kapaciteta u Općoj bolnici Virovitica, te nabavku 16 slojnog C.T. uređaja vrijednog oko 5.000.000,00 kuna. Virovitičko podravska županija i jedinice lokalne samouprave, općine i gradovi kao i do sada, i u buduće će sudjelovati u kapitalnim projektima razvoja zdravstva na području naše županije. Dakle, po svemu, 2008. godina će biti godina intenzivnog razvoja, godina intenzivnih radova na najvažnijim projektima s kojima smo prije dvije i pol godina izašli pred birače naše županije.
Smatrate li županijsku vlast stabilnom?
– Ova županijska vlast je koalicijska i njezin zadatak je realizacija projekata koji su dogovoreni od strane koalicijskih partnera. Kako se zajednički projekti ostvaruju planiranim tempom, ne vidim nikakav razlog koji bi doveo do destabilizacije ove županijske vlasti. Moj zadatak kao čelnika te vlasti je da brinem i o njezinoj stabilnosti.
Dokazali ste da župan može biti volonter, no je li to dobro rješenje i za ubuduće?
– O tome je bilo već dosta rasprava pa i sporenja u javnosti. Osobno smatram da nije dobro da bavljenje politikom postane profesija, da se stvaraju situacije da je egzistencija pojedinca ovisna isključivo od profesionalnog obavljanja političkih funkcija i da se takvog pojedinca po završetku mandata mora, opet, da tako kažem, zbrinjavati na nekakvoj uglavnom političkoj funkciji. Stoga je i zakonodavac predvidio obavljanje poslova dužnosnika, a među njima i župana, sa i bez zasnivanja radnog odnosa, prvenstveno zato da oni dužnosnici koji to žele mogu zadržati radni odnos, s kojega dolaze na mjesto župana ili gradonačelnika, te se po završetku mandata vratiti se na svoje radno mjesto. Kao liječnik, koji je dugogodišnjim radom u struci stekao i određeni stručni ugled, smatrao sam potrebnim ovakvim rješenjem zadržati pravo da se po završetku mandata mogu vratiti na svoje radno mjesto kirurga u Općoj bolnici Virovitica. Konačno, liječnik je dužan kroz cijeli radni vijek obavljati kontinuiranu edukaciju iz svoje specijalnosti i to činim i ja, i kroz sve ovo vrijeme. Moram reći da veći broj mojih kolega liječnika obavlja dužnosničke funkcije na isti način, tj. bez zasnivanja radnog odnosa. Dakle, pristup prema tom pitanju je individualan i prepustio bih ga osobi koja stupa na dužnost župana ili gradonačelnika, to jest da sama odluči hoće li zadržati dosadašnje radno mjesto ili će zasnovati radni odnos kao župan ili gradonačelnik. Naravno, da je za takav način rada potrebno dodatno veliko odricanje i toga sam na samom početku obavljanja funkcije župana bio svjestan. Ne smatram da je moje obavljanje poslova župana bilo manje kvalitetno radi takvog mog statusa. Kada bi bilo tako, tada, ovakvo rješenje zasigurno ne bih smatrao dobrim.

Što još držite važnim za veći, brži napredak ove Županije?
– Ono što nisam dovoljno naglasio je veliki trud svih dužnosnika s područja naše županije u dosadašnjoj Vladi RH i Hrvatskom saboru, posebno saborskog zastupnika gospodina Josipa Ðakića i ministra Ivice Kirina, koji su svakodnevno lobirali za projekte iz ove županije. Uvjeren sam da će tako biti i poslije konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora i nove Vlade Republike Hrvatske na čelu s dosadašnjim premijerom, dr. Ivom Sanaderom. Jedino zajedničkim naporima i radom, trudom i ulaganjem, možemo postići brži napredak za boljitak žitelja cijele naše Županije. I na kraju, prigodom nastupajućih božićnih i novogodišnjih blagdana, svim žiteljima naše Županije želim mir i dobro, osobnu sreću i zadovoljstvo, zdravlje i blagostanje, te ostvarenje svih želja. (kk)
Virovitički list

Share Button