Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. siječnja 2008.

Predstavljeni ciljevi nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Održana je konferencija za novinare na temu “Predstavljanje ciljeva nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva”. Konferenciji za novinare nazočili su župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko – podravske županije, dr. Miroslav Venus.
– Ovo je početak provođenja Programa na području Virovitičko – podravske županije. Do sada se provodi nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke. Rak debelog crijeva je koliko se zna, učestaliji u nekim dobnim skupinama, odnosno među populacijom starom od 50 – 74 godine i oni su dio ovog programa. Rano otkrivanje raka debelog crijeva je iznimno važno, jer pravovremeno otkrivanje daje velike šanse da kirurškim i drugim kombinacijama dođe do izlječenja. Osim nama je najvažnije spašavanje ljudskih života – naglasio je između ostalog župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić.
Osim toga, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko – podravske županije, dr. Miroslav Venus je rekao.
– Ovo je drugi nacionalni program koji se provodi na području Virovitičko – podravske županije, jer je prvi rano otkrivanje raka dojke. Ove programe operativno će provoditi naš Zavod. Moram kazati, da je po učestalosti pojave raka debelog crijeva, Virovitičko – podravska županija na predzadnjem mjestu u Republici Hrvatskoj. Pa tako je 2004. godine ta stopa iznosila 41. Godinu kasnije 47, a 2006. godine – 40. Na kućne adrese početi će dolaziti kuverte s upitnicima i želja nam je da se što više ljudi odazove ovoj akciji.

Inače, ciljevi programa su: smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za najmanje 15% pet godina nakon provedbe programa; obuhvatiti najmanje 60% pozvanih na testiranje; otkriti rak u ranijem stadiju bolesti te tako poboljšati mogućnost izlječenja, kvalitetu života i preživljavanje oboljelih; postići obuhvat rizičnih skupina stanovništva ranim otkrivanjem raka od 75% do 2015. godine.
Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke) te u ukupnoj incidenciji raka
obuhvaća 15% muškaraca i 13% žena. I incidencija i smrtnost su u porastu, iako smrtnost raste sporije nego incidencija. U razdoblju od 1983. do 2004. Godine broj novih slučajeva raka debelog crijeva
povećao se s 1186 na 2653 (124%), a broj umrlih s 840 na 1564 (86%) (slika 1.). Od novootkrivenih 2653 bolesnika tijekom 2004. godine njih 1531 su muškarci, a 1122 žene. Osnovni razlog za kontinuirano visoku smrtnost već je spomenuto stanje raka debelog crijeva u trenutku dijagmosticiranja – manje od 10% svih karcinoma debelog crijeva lokalizirano je samo na
stjenki crijeva. Prema podacima Registra za rak Hrvatske, usporedbom razdoblja 1994.-1998. i razdoblja 1988.-1993. opaženo petogodišnje preživljavanje od raka debelog crijeva poraslo je od 35% na 39% za muškarce, te od 35% na 42% za žene, dok je relativno petogodišnje preživljavanje (dob od
15 do 75+) od 45% povećano na 49 %. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Vlade Republike Hrvatske pokrenulo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji za cilj ima što ranije otkrivanje raka debelog crijeva što bi u petogodišnjem razdoblju rezultiralo smanjivanjem smrtnosti od raka debelog crijeva za 15 posto. Rano otkrivanje raka debelog crijeva testiranjem na tragove u stolici koji se ne mogu vidjeti prostim okom (okultno krvarenje) kod zdrave populacije pod prosječnim rizikom pokazalo prikladnom metodom ranog otkrivanja raka debelog crijeva jednostavnosti primjene, prihvaćenosti kod stanovništva i relativno niskih troškova metode u usporedbi s troškovima liječenja. Nakon testiranja na tragove krvi u stolici koji se ne mogu vidjeti prostim okom u ranom otkrivanju raka pozitivan test zabilježen od 1 do 5 posto ispitanika, a pozitivna reakcija indikacija je za daljnje dijagnostičke postupke, najčešće kolonoskopski pregled.
Specifični ciljevi ovog Programa su: ustanoviti incidenciju i prevalenciju raka debelog crijeva u asimptomatskoj (zdravoj) populaciji starijoj od 50 godina i raspoređenost čimbenika rizika za rak, lokalizaciju tumora, stupanj proširenosti i operabilnost; ustanoviti točan protokol pristupa bolesnicima s rakom debelog crijeva u skladu s mogućnostima našeg zdravstva; u što više centara uvesti endoskopsko liječenje ranih (ograničenih na mukozu) karcinoma debelog crijeva mukozektomijom i predmalignih tumorskih promjena (polipa) polipektomijom; standardizirati kirurško i medikamentozno liječenje te indikacije i načine radioterapije. Ciljna skupina su muškarci i žene u dobi 50 – 74 godina s uobičajenim rizikom za razvoj raka debelog crijeva svake druge godine.

Share Button