Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. siječnja 2008.

Dr. Stjepan Feketić: Županija je posebno ponosna na razvoj turizma u gradu Orahovici

Svečanosti otvorenja Turističkog ureda u gradu Orahovici koji će koristiti ne samo žiteljima grada podno Ružice grada, već i ostalim bliskim općina, nazočio je župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić koji je u obraćanju nazočnima kazao.
– Iako smo jedna od najmanjih županija u Republici Hrvatskoj, iznimno smo ponosni na prirodne ljepote koje nas okružuju. Virovitičko – podravska županija je skladna cjelina, spoj Slavonije i Podravine, simbioza Papuka, Krndije, Bilogore, dodir plodne ravnice. Ponosni smo na te činjenice, ali i na činjenicu da je u našoj županiji nastao prvi hrvatski šampanjac na pitomim vinorodnim obroncima u okolici Slatine. Ponosni smo na ljepote još uvijek velikim dijelom nedirnute rijeke Drave. Ponosni smo na Park prirode Papuk, u čijoj se utrobi smjestio “gorski biser” Jankovac. Ponosni smo i na Geološki spomenik Rupnica gdje se može vidjeti, u ovom dijelu Europe, nedoživljeno vulkansko stubasto lučenje, okamenjene stijene uglavnom četverokutnog oblika, motiv koji je moguće doživjeti u samo još nekoliko mjesta u cijelome svijetu. Ali posebno smo ponosni na Orahovicu, grad cvijeća, grad bogate turističke tradicije duže od stotinu godina, grad kojem vole tepati da je “mala Švicarska”.

Osim toga, župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić je naglasio.
– Orahovica je nesumljivo turističko središte Virovitičko – podravske županije, mjesto koje poštuje prošlost, mjesto koje njeguje brigu za budućnost. Upravo ovdje, u Orahovici može se uživati u ljepotama srednjovjekovne Ružice grad, ili pak u ljepotama gotičke crkve svetog Lovre u nedalekim Crkvarima, manastiru svetog Nikole, jednog od najznačajnijih i najranijih duhovnih spomenika ovoga područja. U novije vrijeme, Orahovica nam nudi odmaralište i lječilište “Merkur”, ali nudi nam naljepši dio ovog dijela Hrvatske, prekrasno uređeno Orahovačko jezero, mjesto koje je ovog ljeta okupljalo na desetke tisuća zaljubljenika u priodne ljepote. Orahovica se jasno odredila za turizam, a razvoj kontinentalnog turizam je i jedna od orijentacija Virovitičko – podravske županije. Svjesni smo svojih prirodnih ljepota, ali svjesni smo i odgovornosti koje smo dobili u nasljeđe čuvanja tih vrijednosti. U svemu tome, osobito smo ponosni na grad Orahovicu, kojem će Virovitičko podravska županija uvijek davati nesumljivu podršku, grad koji se posebno intenzivno razvija u posljednjih nekoliko godina, grad koji je tu povijesnu ljepote znao sačuvati za buduće generacije u cilju promicanja ovog dijela Hrvatske, a otvaranje Turističkog ureda, dodatno će oplemeniti razvoj turizma grada cvijeća najslađe nam hrvatske županije.

Share Button