Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. listopada 2010.

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja i ove će se godine obilježiti 16. rujna

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se svake godine 16. rujna budući je 16. rujna 1987. godine u Montrealu prihvaćen protokol o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. Ovogodišnja tema obilježavanja Dana zaštite ozonskog sloja je: „Zaštita ozonskog sloja: najbolje upravljanje i pridržavanje propisa“ (Ozone layer protection: governance and compliance at their best).

Ozon se sastoji od tri atoma kisika i u zraku ga ima relativno malo, svega 0,001 %. Najveći dio nalazi se na visini od 20 – 50 km nadmorske visine u tzv stratosferi, poznat pod nazivom ozonski omotač/sloj. Manji dio nalazi se na visini od 10 km od zemljine površine u tzv. troposferi.

U stratosferi sloj ozona upija štetno djelovanje sunčevih UV-B zraka i na taj način predstavlja izvor topline na zemlji. Stanjenje toga sloja ima znatan utjecaj na pojavu globalnog zatopljenja o kojem se zadnje vrijeme intenzivno govori.

U manjim količinama UV-B zrake su korisne, jer utječu na stvaranje B vitamina u tijelu čovjeka, a u većim količinama su štetne, jer mogu uzrokovati karcinom kože poznat pod nazivom melanom, oštećenje oka i općenito slabljenje imunološkog sustava. Na smanjenje ozonskog omotača utječe onečišćenje atmosfere, iako se njegov sloj i prirodno stanjuje, ali tada je to u ravnoteži s novonastalim molekulama ozona. Najčešće tvari koje oštećuju ozonski omotač su: freoni (klorofluorougljici) koji čine sastavni dio uređaja za hlađenje, haloni koji se susreću u uređajima za gašenje požara i protupožarnim instalacijama, ugljiktetrakloridi koji su u sastavu otapala i sredstava za čišćenje, metil bromidi koji su u sastavu sredstava za fumigaciju u staklenicima i metil kloroformi koji se koriste u sredstvima za odmašćivanje.

Od 1991. god RH je potpisnica Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača i Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski omotač. Prihvaćanjem Montralskog protokola stvoreni su preduvjeti u RH za daljnje djelovanje glede postupnog ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski omotač.

Dinamika ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski omotač definirana je u Uredbi o tvarima koje oštećuju ozonski sloj, koju je usvojio Sabor RH u 2005. god. Uredbom se propisuje postupno smanjivanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj, postupanje s tim tvarima, postupanje s proizvodima koji sadrže te tvari ili su pomoću tih tvari proizvedeni, postupanje s tim tvarima nakon prestanka uporabe proizvoda koji ih sadrži, način prikupljanja, uporabe i trajnog zbrinjavanja tih tvari, način obračuna troškova uporabe tih tvari, način označivanja proizvoda koji sadrže ove tvari te uvjeti koje moraju udovoljavati pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost održavanja i/ili popravka te isključivanja iz uporabe proizvoda koji sadrže tvari koje oštećuju ozonski sloj. Temeljem čl. 27. navedene Uredbe pravne i fizičke osobe koje se bave djelatnošću servisiranja te isključivanja iz uporabe slijedećih proizvoda: uređaja za hlađenje, klimatizaciju, dizalica topline, sustava za zaštitu od požara i aparata za gašenje požara, moraju dobiti dozvolu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

S područja naše županije tvrtke koje su ishodile dozvolu za obavljanje djelatnosti servisiranja rashladnih i klima uređaja su:

– ELEKTROMEHANIKA, Matije Gupca 240, Slatina,

– SERVIS KUĆANSKIH APARATA, vl. Zoran Rudec, Osječka 149, Virovitica

– SAVT, Stjepana Radića 32, Virovitica,

– ELCRO, A. Hebranga 12, Suhopolje,

– AUTOMEHANIČAR RUNJAK, S. Radića 159, Virovitica,

– SERVIS JAMBREŠIĆ, Kolodvorska 72, Nova Bukovica,

– SERVIS ŠPOLJAR, Branka Jaklića 76, Orahovica,

– AUTO KUĆA FIŠER d.o.o., Braće Radića 181, Slatina,

– AUTO MOSLAVAC, Vinkovačka cesta 13, Virovitica,

– ELEKTROMONTAŽA KENJERIĆ, Zagrebačka 74, Čađavica,

– SERVIS KUĆANSKIH APARATA TEHNIK, T Masarika 9, Virovitica,

– AUTO KUĆA KRATOFIL, Vukovarska 111, Suhopolje,

– SEIDE ELECTRONIC, D: Domjanića 11a, Pitomača,

– DIGITAL ELEKTRONIC, Lj. Gaja 1, Pitomača,

– ZEMONT d.o.o., Bana Jelačića 22, Čačinci,

– INTERMARKT d.o.o., S. Radića 79, Virovitica,

– MUSTAČ-COMMERCE d.o.o., Gajeva 13, Virovitica.

Sve ostale tvrtke koje posjeduju dozvolu za obavljanje navedene djelatnosti možete pronaći u Popisu pravnih i fizičkih osoba koje se bave djelatnošću uvoza/izvoza i stavljanja u promet kontroliranih i zamjenskih tvari, servisiranja, prikupljanja, obnavljanja i uporabe tih tvar objavljenom na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva www.mzopu.hr

Share Button