Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. studenoga 2010.

D.E.N.S.: Završena radionica – Mogućnosti financiranja malog i srednjeg poduzetništva sredstvima EU

Ovaj tjedan, hrvatski poduzetnici družili su se sa mađarskim poduzetnicima na radionici u sklopu projekta D.E.N.S. te posjetili primjere dobre prakse odnosno one mađarske poduzetnike koji su svoju učinkovitost unaprijedili korištenjem sredstava EU. Radi se o nastavku zajedničkih radionica mađarskih i hrvatskih poduzetnika „Mogućnosti financiranja malog i srednjeg poduzetništva sredstvima EU koja je bila započeta u Virovitici također u trajanju od tri dana, a njezin nastavak planiran je na Mađarskoj strani.

Kroz tri dana druženja, razmjene iskustava i učenja na primjerima drugih, hrvatski poduzetnici su došli do spoznaje da EU sredstva ne samo što su pristupačna nego su i neophodna ako želimo u uvjetima globalizacije stvoriti lokalno tržište koje je samoodrživo i konkurentno u odnosu na ostala tržišta. Za konkurentno okruženje bitna su povezivanja i umrežavanja poduzetnika jedne regije.

Konkurentna je ona regija gdje su poduzetnici umreženi i vertikalno i horizontalno. Ključnu ulogu u stvaranju povjerenja među poduzetničkim subjektima imaju Razvojne agencije. Povjerenje je glavna prepreka njihovom udruživanju , a bez zajedničke strategije nema ni konkurentne regije. Gledano sa stajališta Europske unije prekogranične županije rijeke Drave trebaju zajednički iskoristiti komparatibilne prednosti u jedan prepoznatljiv proizvod ove regije.

Na radionici se puno pažnje posvetilo partnerstvima na projektu jer samo stvarne, postojane i vizionarske ideje kroz dobra partnerstva su u mogućnosti dobiti EU sredstva. Prihvatljivi su oni projekti su u sinergiji sa razvojem regije čiju su viziju kreirali njeni dionici.

Poduzetnici su posjetili Ljekovito kupalište i rekreacijski centar u Barču koje uslijed dobro odabrane strategije uspješno posluje u okruženju u kojem se u krugu od 30 km nalaze tri kupališta sličnog tipa, što je dokaz da prepoznavanje regije kao kupališnog centra je u mogućnosti privući potražnju iz svih dijelova Europe. Konkurencija među postojećim bazenima, a istovremeno i njihova zajednička strategija prema drugim tržištima, utječe na povećanje potražnje na ovoj regiji. Cijeli projekt ukupne vrijednosti više od 8 mil. Eura financiran je sredstvima EU i nacionalnim i regionalnim sredstvima u razdoblju od 2006. do sada.

Poduzeće iz metalne branše „Barcs Metal” Kft koji ima tridesetak zaposlenih posluje dvanaest godina. U tom periodu uspjeli su kroz četiri projekta privući 450.000 euro bespovratnih sredstava. Imali su dva inovativna projekta (inovativnost je bila u mogućnosti proizvodnje sklopivih metalnih kontejnera koji se koriste kao mini skladišta na gradilištima te proizvodnji metalnih kućica sa svim uvjetima pogodnim za stanovanje koje koriste npr. čuvarske službe.). Kroz slijedeća dva projekta financirali su izgradnju proizvodnih hala i proizvodnu opremu.

Predavači na radionicama bili su stručnjaci iz Regionalne Agencije Južnog zadunavlja u čijoj nadležnosti su tri pogranične županije sa cca 1 mil. stanovnika, a čija agencija ima 150 djelatnika koji se bave kreiranjem strategija i vizije, kreiranjem razvojnih programa, utvrđivanjem kriterija za raspodjelu i raspodjelom bespovratnih sredstava na temelju raspisanih natječaja.

Poduzetnici sa hrvatske strane koji su prisustvovali radionici; Jan-Spider d.o.o. Pitomača, Pan Parket d.o.o. Čačinci, Zadruga Eurovoće, Slavonska d.o.o., Diba d.o.o. Suhopolje, Ružica d.o.o. Orahovica, Pz Ergela Višnjica, OPG Nedjeljko Tatalović, Pepa d.o.o. Virovitica, Tehno-hit Pitomača i djelatnici Razvojne agencije VIDRA. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Razvojna agencija VIDRA i Poduzetnički centar Kaposvar. (www.ravidra.hr)

Share Button