Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. studenoga 2010.

Svečano u OB Virovitica gdje je rodilište dobilo UNICEF-ovu titulu – Rodilište prijatelj djece

Na prigodnoj svečanosti u Općoj bolnici Virovitica rodilištu OB Virovitica, dodijeljen je prestižni naslov „Rodilište prijatelj djece”. Naime, UNICEF je zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom još 1991. godine pokrenuo inicijativu ”Rodilište – prijatelj djece” kako bi ih potaknuli da više pažnje posvećuju prvim trenucima majki i beba. Ista kampanja provodi se u Hrvatskoj, a virovitičko rodilište koje se nalazi pri Odjelu za ženske bolesti i porode Opće bolnice Virovitica, ispunilo je stroge uvjete za dobivanje prestižne titule.

Projekt „Rodilište-prijatelj djece” inicijativa je UNICEF-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koje edukacijom zdravstvenih djelatnika nastoji osigurati podršku za majke i bebe u rodilištima, a koje je potaknuto sve većim korištenjem umjetne prehrane novorođenčadi te smanjenim iskorištavanjem majčinog mlijeka. Naime, svako rodilište koje želi postati „Rodilište-prijatelj djece”, mora dokazati da je sustavno primijenilo 10 koraka do uspješnog dojenja. Radi se o 10 kriterija koji direktno utječu na podršku majkama da budu uspješne u dojenju i prihvate ga kao isključivu hranu za svoju dojenčad, a koji su osmišljeni u suradnji UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

Ravnateljica OB Virovitica Bajer Feketić zahvalila se je svima koji su sudjelovali u tome da se rodilištu OB Virovitica, dodijeliti prestižni naslov „Rodilište prijatelj djece“ te između ostalog podsjetila nazočne na nedavno završenu izgradnju novog objekta bolnice, na gotovo 8.000 metara četvornih metara u sklopu kojeg će se nalaziti i Odjel ginekologije, te naglasila da je sada primarno opremanje nove zgrade za što je potrebno oko 35.000.000,00 kuna uz nadu da će se to kroz naredne 3 godine i ostvariti.

Šef ginekološko-porođajnog odjela OB Virovitica Tvrtko Kovačević uz oduševljenje dobivenim naslovom priznao je da put do toga nije bio lagan, te da je uloženo puno truda u edukaciju, a bilo je tu i više izvida provjere znanja kako bi se zadovoljili ovi visoki kriteriji. Na kraju je zaključio da je najisplativije ulaganje u djecu i znanje te se zahvalio lokalnoj zajednici što je to također prepoznala.

Prisutnima se je obratio i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković koji je uz zahvalu naglasio da Virovitičko-podravska županija ulaže velike napore da se što više poboljšaju standardi u Općoj bolnici Virovitica uz obećanje da će se učiniti sve kako bi se novi objekt što prije stavio u funkciju.

Na svečanosti je bio i koordinator projekta “Rodilište – prijatelj djece” za Hrvatsku Josip Grgurić, koji je tom prigodom poželio i da grad Virovitica što prije stekne titulu “Gradovi i općine – prijatelji djece”.

– Bilo bi šteta da nakon titule ‘Rodilište – prijatelj djece’ ne postanete i ‘Grad – prijatelj djece’, kako bi još više učinili u promicanju prava djece na siguran i kvalitetan život“, poručio je Grgurić virovitičkim gradskim čelnicima, od kojih su na svečanosti bili zamjenik gradonačelnika Ivan Sić i pročelnik Ureda za društvene djelatnosti Antun Mihoković te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac.

Na kraju svečanosti koordinator projekta Josip Grgurić simbolično je šefu odjela Tvrtku Kovačeviću predao grafiku Pabla Picasssa „Majka i dijete“. (www.virovitica.hr)

Share Button