Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. studenoga 2010.

Tumačenje Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju

Zbog čestih upita predstavnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji su se intenzivirali u ovo vrijeme izrade proračuna za narednu godinu, a vezano uz provedbu članka 6. Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu: Zakon) Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ovim putem dostavlja očitovanje i informaciju neophodnu pri planiranju proračuna za iduće razdoblje.

Sukladno odredbama Zakona jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu financirati mjere ruralnog razvoja kao i mjere posebne potpore uređene člankom 4. Zakona. Način i uvjete dodjele posebne potpore propisati će Vlada Republike Hrvatske Uredbom. Rok za donošenje Uredbe je godinu dana od stupanja na snagu predmetnog Zakona, odnosno do 31. prosinca 2011. godine. Ministarstvo je započelo aktivnosti na izradi prijedloga Uredbe, te je plan da se Uredba donese prije isteka zakonskog roka, a najkasnije do listopada iduće godine.

Kako za sada ne postoji hrvatski provedbeni propis temeljem kojeg bi u potpunosti bili jasni uvjeti i način dodjele posebne potpore možemo u nastavku u kratkim crtama prenijeti praksu Europske unije što se tiče provedbe mjera državnih potpora. Naime, Republika Hrvatska se obvezala uskladiti svoj sustav potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju do ulaska u Europsku uniju, odnosno u potpunosti primjenjivati pravnu stečevinu EU u području potpora nakon ulaska, uzimajući u obzir i rezultate pristupnih pregovora. Pri tome se u kontekstu EU legislative pod državnim potporama podrazumijevaju one potpore koje zemlja članica smije sama financirati iz svog proračuna i uglavnom se odnose na mjere ruralnog razvoja.

Sukladno pravnoj stečevini EU mjere državne potpore koje su namijenjene poboljšanju financijske položaja proizvođača i ne doprinose razvoju sektora, mjere potpore koje su dodijeljene na temelju cijene, količine, jedinice proizvodnje ili jedinice sredstava za proizvodnju, smatraju se mjerama potpore za tekuće poslovanje koje zbog svoje prirode značajno ometaju mehanizme zajedničkog uređenja tržišta stoga nisu prihvatljive i ne mogu se financirati iz proračuna države članice.

Područje državnih potpora u EU uređeno je sljedećim osnovnim propisima:

1. dokument: Smjernice Zajednice za državnu potporu u poljoprivredi i šumarskom sektoru 2007-2013. (Community guidelines for State aid in the agriculture and forestry sector 2007 to 2013, OJ C 319, 27.12.2006), celex broj: 52006XC1227(01)

U tom su dokumentu opisana osnovna načela provedbe mjera državne potpore te prikazane prihvatljive mjere koje se mogu financirati iz proračuna zemalja članica EU.

1. Uredba Komisije br. 1857/2006 od 15. prosinca 2006 o primjeni članaka 87. i 88. Sporazuma na državne potpore malim i srednjim poduzećima aktivnim u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda i izmijenjena Uredba br. 70/2001 (Commission Regulation (EC) No 1857/2006 of 15 December 2006 on the application of Articles 87 and 88 of the Treaty to State aid to small and medium-sized enterprises active in the production of agricultural products and amending Regulation (EC) No 70/2001),

2. Uredba Komisije (EC) br. 1535/2007, od 20 prosinca 2007 o primjeni članaka 87. i 88. Ugovora o EZ-u na de minimis potporu u sektoru poljoprivredne proizvodnje (Commission regulation (EC) No 1535/2007, of 20 December 2007 on the application of Articles 87 and 88 of the EC Treaty to de minimis aid in the sector of agricultural production).

Prilikom uvođenja svake nove mjere državne potpore država članica mora mjere dostaviti Europskoj komisiji na notifikaciju, odnosno odobrenje. Za točno određene mjere potpore propisano je oslobođenje od notifikacije.

Zbog navedenog je u Zakonu o poljoprivredi (Narodne novine br. 149/09) kao i u predmetnom Zakonu propisana obveza jedinicama lokalne i područne(regionalne) samoupravedazasvemjereizsvojihprogramapotporepoljoprivrediiruralnomrazvojutražeodobrenjeovogMinistarstva, te da nam za odobrene mjere podnose izvješće o provedbi. Za tu svrhu u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja oformit će se registar državnih potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju, što će značajno olakšati komunikaciju s Europskom komisijom po pitanju državnih potpora kada postanemo članica EU i osigurati nam mogućnost korištenja vlastitih sredstava za financiranje pojedinih mjera.

Kod mjera državne potpore vrlo je važno da se propisani intenzitet potpore, koji se iskazuje u postotnom udjelu od opravdanih troškova ili u apsolutnom kunskom iznosu, ne smije prekoračiti gledano na razini svakog pojedinog korisnika, što se u slučaju kada se istovjetne mjere potpore provode na državnoj razini i na razini jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave može dogoditi. Na taj način pojedini proizvođači stavljaju se u povoljniji položaj u odnosu na ostale proizvođače čime se remeti ravnopravna tržišna utakmica. Postojanje registra je preduvjet ažurnog praćenja u cilju sprječavanja takvih situacija u budućnosti. Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na uspostavi registra, odnosno donošenju pravilnika kojim će se propisati način vođenja registra, način prijavljivanja i izvještavanja o dodijeljenim državnim potporama. Uspostava registra očekuje se najkasnije do listopada iduće godine.

Sukladno svemu prethodno navedenom, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu provoditi svoje mjere potpore u proračunskoj 2011. godini sukladno svojim programima bez da za njih traže odobrenje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Preporuka je ovog Ministarstva da se u oblikovanju mjera za sljedeću proračunsku godinu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave što je moguće više orijentiraju na mjere za koje se već sada može jednostavno utvrditi da su u skladu s legislativom EU, te na smanjenje ili ukidanje mjera tržišno-cjenovne politike, ukoliko ih primjenjuju.

Ministarstvo posebno preporučuje da se jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave suzdržavaju od primjene, u idućoj proračunskoj godini, istovjetnih ili sličnih mjera tržišno-cjenovne politike koje se primjenjuju na nacionalnoj razini sukladno Zakonu, te tako ne narušavaju ravnopravnu utakmicu na jedinstvenom hrvatskom tržištu.

Za aktivnosti Ministarstva koje proizlaze iz članka 6. Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju nadležna je Uprava za poljoprivrednu politiku i međunarodnu suradnju. Dodatne informacije mogu se dobiti na telefon: 01/610-6655 ili na e-mail: zberak@mps.hr, konkat osoba: gđa Zdenka Berak, načelnica Odjela za potpore u poljoprivredi. (www.mps.hr)

Share Button