Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. prosinca 2010.

Vožnjom biciklima od Orahovice do Vukovara obilježili Dan sjećanja na Vukovar 1991

Zajednica udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Virovitičko-podravske županije u povodu obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar organizirala je vožnju biciklima od grada Orahovice do herojskog grada Vukovara. Bicikle je vozilo šestero ratnih vojnih invalida, hrvatskih branitelja i članova biciklističkog kluba „Lood“ iz Orahovice. Generalni sponzor vožnje biciklima u znak sjećanja na herojski grad Vukovar bila je tvrtka Agrofavorit iz Slatine vlasništvo Zorana Bilena. Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima grada Orahovica i nekoliko uvodnih riječi potpore gradonačelnika Josipa Nemeca, uz nazočnost predstavnika svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata biciklisti su krenuli u 07,15 sati ispred hotela „”Ružica grad” u Orahovici, na put dugačak 139 km. Pravac kretanja bio je Orahovica – Zdenci – Bankovci – Feričanci – Đurđenovac – Velimirovac – Jelisavac – Bizovac – Topoline – Osijek – Klisa – Vukovar. Do Klise bicikliste je pratila kiša ali to nije utjecalo na dobru vožnju. Dolazak do ulazne table Vukovar je bio u 11,55 sati, uz počast paljenjem svijeće i molitvom je na Trpinjskoj cesti kod spomen obilježja „GROBLJE TENKOVA“ i legendarnom zapovjedniku hrvatske vojske general bojniku Blagi Zadri.

Na spomen obilježje na Ovčari dolazak je bio u 13,20 sati te je položen vijenac i zapaljene svijeće, a povratkom do spomen Križu na Dunavu (grad Vukovar) u 14,15 sati je odata počasti poginulim hrvatskim braniteljima i nedužnim žrtvama rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeća. Doček i prihvat biciklista organizirala je ZU HVIDR-a Vukovarsko-srijemske županije (predsjednik Stipo Šeremet), a nakon ručka slijedila je nazočnost otvaranju i blagoslovu kapelice, na “Kukuruznom putu” izlaz Lužac, te posjet tvrtki Citrus d.o.o. u Lovasu vlasništvo obitelji Burger i Pejić, gdje ih je dočekao načelnik općine Lovas Stipe Milas.

Projekt vožnje biciklima do Vukovara su podržali donacijama Virovitičko-podravska županija, Grad Orahovica, tvrtka EUROVOĆE iz Orahovice. Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, ispostava Orahovica osigurao je medicinsku pratnju u kojoj je bila medicinska sestra Milković, te trasom kretanja pratnja policije triju Policijskih uprava. Tijekom vožnje sve se odvijalo u najboljem redu a treba spomenuti da je jedan od vozača bicikla bio i mladi petnaestogodišnjak Davor Samardžić član biciklističkog kluba „Lood“ iz Orahovice. U povratku sve sudionike je ponovno dočekao gradonačelnik Grada Orahovica Josip Nemec čestitavši na provedbi ovog projekta posebno istaknuvši odličan dosadašnji rad Županijske HVIDR-a. (nk)

Share Button