Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. siječnja 2011.

IKEA i TVIN zajedno će graditi tvornicu u Virovitici koja će se prostirati na 25.000 četvornih metara

TVIN iz Virovitice, najveći hrvatski proizvođač namještaja, trebao je zajedno sa švedskom Ikeom još 2008. početi graditi tvornicu vrijednu 25 milijuna eura. Investicija je odgođena za sretnije dane koji bi trebali stići za oko godinu dana.

– Sa Šveđanima i danas radimo korektno, ali je gradnja tvornice u Virovitici odgođena jer su oni morali popuniti kapacitete u svojim tvornicama. Nadam se da će gradnja Ikeine robne kuće s trgovačkim centrom pokraj Zagreba u Rugvici ubrzati naše planove, jer će im biti isplativije i bliže ovdje proizvoditi – kazao je za Vjesnik Ivan Slamić, generalni direktor TVINa.

TVIN je s Ikeom dosad ostvario tri zajedničke investicije u nove proizvodne pogone. Prva je bila 1978., zatim 1996. i treća 2000. godine. Četvrta investicija počela se pripremati 2005., no projekti i danas stoje. Model ulaganja je bio da TVIN daje infrastrukturu, a IKEA strojeve koji bi se otplaćivali kroz anuitete, odnosno robu. Pogon bi bio smješten na 25.000 četvornih metara u TVIN-u. Za TVIN to će značiti porast proizvodnje i prihoda.

Tvrtka je uspjela prebroditi recesiju i poslovati bez gubitaka. I dalje zapošljava više od tisuću radnika (1050). TVIN je godinama bio prvi po ukupnom prihodu u drvoprerađivačkoj industriji, ali je lani to mjesto prepustio bjelovarskoj Primi, koja se bavi i trgovinom. TVIN će u 2010. godini ostvariti između 180 i 185 milijuna kuna ukupnog prihoda, odnosno desetak milijuna manje nego 2009. godine. To je i dalje velik pad u odnosu na 2007. kada je prihod dosegao 320 milijuna ili 2008. kad je bio 315 milijuna kuna. Naime, kriza je među prvima pogodila domaće drvoprerađivače, koji su neto izvoznici, a kojima su narudžbe iz inozemstva počele otkazivati još koncem 2008. godine. TVIN je uspio prebroditi veliku krizu koja je u domaćem sektoru ostavila bez posla više od 8000 radnika, a većinu velikih tvrtki, kao što su Spačva, Finvest, DIP Ogulin, dovela na rub opstanka. TVIN je krizu prevladao spajanjem smjena, ali su im troškovi za izradu namještaja, u prvom redu što se tiče električne energije, bili isti kao da rade u dvije smjene. Nadalje, domaće tržište namještaja ni izdaleka nije dovoljno, jer prihodi ostvareni na njemu nisu dovoljni velikim tvrtkama za pokrivanje troškova energenata koji su udvostručeni u posljednjih pet godina.

Gradnjom nove tvornice, koja je samo jedna u nizu 12 TVIN-ovih tvornica u Virovitici, Pitomači, Grubišnom Polju i Županji, TVIN će biti vodeći proizvođač namještaja ne samo u ovom dijelu Europe. Riječ je o tvornici koja postoji skoro 100 godina, jer je još 1913. godine osnovana pilana. Od tada pa do danas, kroz razne oblike organizacije proizvodnje, u TVIN-u stvaraju vrhunske proizvode koji sad imaju i primjeren dizajn. TVIN je danas društvo s ograničenom odgovornošću u potpunom vlasništvu zaposlenih, bivših i sadašnjih. U planu je bilo i dodatno zapošljavanje, prije krize, na 1600 zaposlenih, ali i taj će plan morati pričekati neka bolja vremena. (www.virovitica.net, vjesnik)

Share Button