Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. siječnja 2011.

Održana javna tribina Početak agresije na demokratski izabranu hrvatsku vlast – 20. obljetnica uhićenja Virovitičana

U organizaciji Grada Virovitice, u Kazalištu Virovitica održana je javna tribina povodom 20. obljetnice uhićenja Virovitičana i početka agresije na demokratski izabranu hrvatsku vlast. O tim danima koji su označili početak borbe za samostalnu i suverenu Hrvatsku govorili su sudionici tribine, general Đuro Dečak, tadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Virovitice Antun Habijanac koji su od strane tadašnje JNA bili uhićeni 25. siječnja 1991., počasni građanin Virovitice i autor knjige “Rat za Hrvatsku je počeo u Virovitici” Milan Vuković, ravnatelj memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata doktor znanosti Ante Nazor i doktor znanosti Zdravko Dizdar iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Na početku tribine minutom šutnje odana je počast Vinku Belobrku jednom od uhićenika tih dana koji je mučki ubijen pri oslobađanju jakog četničkog uporišta Brusnik kod Pakraca kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Nakon pozdravnih govora na tribini je prvi govorio doktor znanosti Zdravko Dizdar iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu koji je u uvodu govorio o velikosrpskoj ideologiji prisvajanja hrvatskog teritorija koja je počela već početkom prošlog stoljeća i koja je svojim daljnjim kontinuitetom bila i razlogom početka agresije na Hrvatsku. Ravnatelj Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata doktor znanosti Ante Nazor podsjetio je na kronologiju događanja od početka 90-ih godina, pa do uhićenja Virovitičana koji svjedoče o tome da je JNA već tada bila srpska vojska. Usporedio je i tadašnja uhićenja s uhićenjem Tihomira Purde i ustvrdio da Centar posjeduje dokumentaciju o liječenju u vukovarskoj bolnici Bobana Gačića, za čiju smrt srbijansko Državno odvjetništvo tereti Purdu. Sve su dokumente, potvrdio je, poslali srbijanskom i bosansko-hercegovačkom državnom odvjetništvu.

Nakon govora doktora znanosti prikazana su 4 kratka isječka iz Dnevnika HTV-a u trajanju od 10-ak minuta koji su prisutne još jednom podsjetile na te dane.

Prikazivanje filma bio je i uvod u izlaganja generala Đure Dečaka i Antuna Habijanca – uhićenika od strane tadašnje JNA 25. siječnja 1991. godine. Oni su kroz svoje izlaganje prisutne branitelje prisjetili na te dane ponosa i slave, a ostale goste upoznali na svu dramaturgiju koja je tih dana vladala u gradu Virovitici i Republici Hrvatskoj. Podsjetili su i na veliku važnost Ivana Belanija i Ante Krište u datom trenutku, kao i tadašnjeg ministra obrane Martina Špegelja i tadašnjih podoficira JNA Vlade Šabarića i Franje Kovača jer su ti ljudi u to vrijeme doista svojom hrabrošću zadužili sve nas. Na kraju svog izlaganja general Dečak nabrojao je i sve članove štaba za obranu tadašnje Općine Virovitica koji su osim njega činili: Marko Krstanović, Željko Šemper, Dragan Dečak, Jerko Romić, Anto Krišto, Antun Habijanac, Josip Katanušić, Zvonko Smudić, Luka Lovrenc, te naknadno Marijan Brlek i

Antun Troha.

Na kraju prisutnima se je obratio i jedan od odvjetnika uhićenih Virovitičana Milan Vuković koji je dao opširan prikaz vezan uz njihovo suđenje.

Sve nazočne na sinoćnjoj svečanosti pozdravili su u ime Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, državni tajnik Zoran Komar, a u ime domaćina, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, a tribini su nazočili i Vlado Šabarić i Franjo Kovač tadašnji podoficiri JNA koji su bili uhićeni već 23. siječnja, Ivan Belani tada optužen za oružanu pobunu, Ante Krišto tadašnji predsjednik Skupštine općine Virovitica i jedan od glavnih organizatora demonstracija koje su uslijedile nakon hapšenja, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, zamjenici župana Zdravko Dijaković i Staniša Žarković, gradonačelnik Grada Orahovice Josip Nemec, te brojni načelnici općina, a posebno treba istaknuti i predstavnike braniteljskih udruga iz Zagreba i Virovitice i naravno mnogobrojne hrvatske branitelje. (www.virovitica.hr)

Share Button