Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. veljače 2011.

Započeli radovi na izgradnji Sabirnog južnog kolektora III s retencionim bazenom

Rješenju sustava odvodnje grada Virovitice i gravitirajućih prigradskih naselja posvećeno je posljednjih godina dosta pažnje, te je za sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju sustava odvodnje izrađena opsežna tehnička dokumentacija. Do danas je uglavnom izgrađen suvremeni sustav odvodnje u gradu Virovitici, te Taborištu, Rezovcu, Čemernici, Požarima , dijelu Milanovca , Svetom Đurađu, Podgorju, Golom Brdu i Koriji. Da bi sustav kvalitetno funkcionirao Virkom d.o.o. je temeljem navedenog “Cjelovitog koncepcijskog rješenja sustava odvodnje grada Virovitice “izgradio nekoliko rasteretnih objekata kojima se tijekom intenzivnih oborina smanjuje velike vode u sustavu te se iste evakuiraju prema rasteretnim objektima i najbližim recipijentima (otvorenim kanalima). Do sada je izgrađen nastavak kolektora I od Bečke ulice do spoja na retencijski bazen RB-1/3 i spoj postojećeg kolektora II na kišni preljev u sustavu retencijskog bazena RB1/3.

Upravo započinju radovi na posljednjem velikom objektu “ Sabirnom južnom kolektoru III s retencijskim bazenom RB-III“ i spojem na kolektor I koji ima ulogu odvodnju otpadnih voda sa područja „Južnog Bloka“ i spajanje novoizgrađene kanalizacijske mreže na sustav odvodnje grada Virovitice u dužini od 590 metara. U nastavku sabirni južni kolektor proći će preko Vinkovačke ulice gdje će se spojiti sa kolektorom I. Kod ulice S. Radića (stari mlin) spojiti će se sa kolektorom IV, a kod Kauflanda je predviđen retencioni bazen zapremine 400 m³ i rasterećenje na otvoreni kanal Virbo. U konačnici je planirano da sve ide prema novom bio-pročistaču rekao nam je u vezi započetih radova rukovoditelj radne jedinice „Vodovod i kanalizacija“ virovitičkog Virkoma Dražen Golub. Radovi nakon provedenog postupka javne nabave povjereni virovitičkoj tvrtki Brana d.o.o., a vrijednost izgradnje ove dionice u dužini od 590 metara iznosi 897.147,84 kuna dok je nastavak radova nominiran prema europskim fondovima i očekuje se da će koštati oko 7.000.000,00 kuna. Završetak radova na prvih 590 metara, ukoliko to vremenske prilike dopuste, očekuje se za 30 dana.

Početku radova nazočio je i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin koji je uvažavajući činjenicu da građanima smetaju gužve zamolio za strpljenje i razumijevanje budući da se radi o jedenom doista važnom projektu, te naglasio da se radi sustavno i nakon što se završe svi radovi pod zemljom tek tada će imati smisla ići u konačno uređenje ulica. (www.virovitica.hr)

Share Button