Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. ožujka 2011.

Gödöllő: Potpisana Zajednička Ministarska deklaracija o pripremi za osnivanje rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

Ministar kulture u Vladi RH Jasen Mesić potpisao je u ime Republike Hrvatske, Zajedničku Ministarsku deklaraciju o suradnji pet država na očuvanju i održivom korištenju područja rijeka Mura-Drava-Dunav. U Gödöllőu, u Mađarskoj, na sastanku ministara zaštite okoliša Europske unije, a u okviru mađarskog predsjedanja, potpisana je Zajednička Ministarska deklaracija o pripremi za osnivanje prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između pet zemalja Republike Austrije, Republike Hrvatske, Republike Mađarske, Republike Slovenije i Republike Srbije.

Deklaraciju je u ime Republike Hrvatske potpisao ministar kulture Jasen Mesić, u ime Republike Austrije ministar poljoprivrede, šumarstva i okoliša Nikolaus Berlakovich, u ime Republike Mađarske ministar ruralnog razvoja Sándor Fazekas, u ime Republike Slovenije ministar okoliša i prostornog planiranja Roko Žarnić, a u ime Republike Srbije ministar okoliša i prostornog planiranja Oliver Dulić. Nastavljajući proces iniciran od Republike Austrije u 2010. godini, Republika Mađarska, kao predsjedavateljica Europske unije, potiče realizaciju zajedničkog projekta država regije Mura-Drava-Dunav za nominaciju prekograničnog rezervata biosfere prema kriterijima UNESCO Program Čovjek i biosfera (Man and Biosphere-MaB). Deklaracijom se naglašava značaj provođenja zajedničkih strategija očuvanja i održivog korištenja područja rijeka Mure, Drave i Dunava, na kojima se prostiru već postojeća zaštićena područja, mreže Natura 2000, ramsarski lokaliteti te druga močvarna i vlažna područja čije očuvanje zahtijevaju međunarodni ugovori te nacionalni propisi.

Deklaracija o suradnji pet država na očuvanju i održivom korištenju područja rijeka Mura-Drava-Dunav, nastavlja se na ranije potpisanu Zajedničku deklaraciju o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere između Republike Hrvatske i Republike Mađarske, potpisanu od strane ministra kulture Republike Hrvatske i ministra zaštite okoliša i voda Republike Mađarske 17. rujna 2009. godine. Kao preduvjet za nominaciju prekograničnog rezervata biosfere između Republike Hrvatske i Republike Mađarske prema UNESCO, Republika Hrvatska je u veljači 2011. godine proglasila Regionalni park Mura – Drava (NN 22/11), čime su ostvarene pretpostavke za nastavak bilateralne suradnje s Republikom Mađarskom, te za novu inicijativu za nominaciju prema UNESCO u koju se uključuju još tri države, a koja bi se nadogradila na već postojeću bilateralu. (www.min-kulture.hr)

Share Button