Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. svibnja 2011.

Saborski zastupnik Josip Đakić otvorio 5. Dravsko proljeće Sopje – Starin 2011

Općina Sopje i KUD “Podravac” organizirali su u suradnji s Hrvatskom državnom samoupravom iz Starina (Dravasztara u Republici Mađarskoj) petu po redu kulturnu priredbu Dravsko proljeće koje je ove godine otvorio saborski zastupnik Josip Đakić. To je manifestacija očuvanja hrvatske tradicijske kulture koja se održava svake godine u subotu uoči Mladog Uskrsa. Uskrsno vrijeme povezuje se s uskrsnućem, buđenjem novog života i započinjanjem nove vegetacije, što je odredilo i naziv manifestacije.

Prema riječima načelnika općine Sopje Josipa Granjaša, zajednička je želja Hrvata s obje strane granice sačuvati i prenijeti na mlade naraštaje hrvatsku kulturnu baštinu koju čuva hrvatsko stanovništvo u osam sela na mađarskoj strani rijeke Drave. Samo u Starinu živi 90 posto hrvatskih stanovnika, čija djeca u osmogodišnjoj školi uče hrvatski jezik.

Do sada se ta manifestacija održavala zahvaljujući sponzorima i potpori Općine Sopje, a ove godine plodom je urodilo zajedničko javljanje Općine Sopje i sela Starina na natječaj prekogranične suradnje IPA programa Europske unije. Od dobivenih 65.000,00 eura 14.000,00 eura namijenjeno je upravo za troškove održavanja Dravskog proljeća, a 51.000,00 eura za prostorije KUD-a „Podravac“. Projekt je izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Na ovogodišnju manifestaciju jedna je skupina Hrvata iz Mađarske došla autobusom dan ranije, a druga je u subotu već tradicionalno doplovila brodom preko rijeke Drave. S njima su bili zastupnik u mađarskom parlamentu Zsolt Tiffan i načelnica Starina Barbara Saity, a dočekali su ih saborski zastupnik Josip Đakić i načelnik općine Sopje Josip Granjaš.

Zastupnik u mađarskom parlamentu Zsolt Tiffan zanimao se za nastavak gradnje autoputa C5 kroz Hrvatsku pa ga je saborski zastupnik Josip Đakić upoznao s podatkom da je Hrvatska potpisala ugovor s Europskom investicijskom bankom i da se nastavlja gradnja od Osijeka preko Baranje do mađarske granice. Đakić je također rekao da su u tijeku pripreme za izgradnju ceste Zagreb-Vrbovec-Bjelovar-Virovitica-Terezino Polje. U strategijama dugoročnog razvija dviju zemalja nalazi se i prometni pravac koji će povezivati Mađarsku i Hrvatsku na području općine Sopje. Trenutačno je prioritet Virovitičko-podravske županije povezivanje županijskog središta s autocestom, te povezivanje županije s Mađarskom kod Terezinog Polja i sa željeznicom i željezničkim mostom.

Most kod Sopja mogao bi se izgraditi nominiranjem projekta prekogranične suradnje, a pripreme bi morali obaviti zastupnici i državni tajnici ministarstava dviju zemalja. Oni bi zamisao „pretočili na papir“, a ministarstva i vlade bi donijele odluke.

Nakon srdačne dobrodošlice, u neformalnom ozračju uz rijeku Dravu parlamentarci Tiffan i Đakić razgovarali su o međudržavnoj suradnji.

– Manifestacija Dravsko proljeće omasovljena je turistička manifestacija koju Općina Sopje razvija kao turistički biser, ali je važna i zbog međudržavne suradnje kao izraz dobrosusjedskih odnosa s Mađarskom, te zbog Hrvata koji žive u selima preko Drave. Ovo povezivanje zasigurno ima svoju budućnost i nadam se da su naši policajci i carinici posljednji puta pregledavali vaše putovnice. Nadam se da će od sljedeće godine biti drukčiji režim, jer će Hrvatska potpisati pretpristupni ugovor za ulazak u EU i da ćemo zajedno biti dionici europske sudbine.

Načelnica Starina ocjenjuje druženja kao što je Dravsko proljeće vrlo važnim za Starin, ali i za cijelu Mađarsku, a i nova mađarska vlada svima je dala do znanja da podupire ovakve manifestacije. – Nadamo se da već sljedeće godine nećemo morati pokazivati osobne iskaznice kad budemo prelazili Dravu.

Na ovogodišnjem Dravskom proljeću predstavljena je folklorna i etnografska baština krajeva iz kojih su došli brojni sudionici, i na taj način doprinijeli da novi naraštaji spoznaju korijene svoga nacionalnog bića. Nakon svečane povorke kroz Sopje nastupili su KUD „Čačinci“, KUD „Pitomačanka“, KUD „Šokadija“ Stari Mikanovci, KUD „Podravac“ Sopje, Ansambl „Dr. Franjo Tuđman“ Grubišno Polje, KUD „Podravina“ Barcs, KUD „Drava“ Lukovišće, KUD „Martinci“, ŽPZ „Korijeni“ Martinci, TZ „Biseri Drave“ Starin, TS „Vizin“ Pecs i KUU „Suhopolje“ te „Najbolji hrvatski tamburaši“. (pž)

 

Share Button