Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. svibnja 2011.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Sopja: Uskoro potpisivanje ugovora s izvođačima radova na Pilot projektu navodnjavanja Kapinci – Vaška

Uz nazočnost župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, njegovog zamjenika Zdravka Dijakovića, gradonačelnika Slatine Ivana Roštaša, gradonačelnika Orahovice Josipa Nemeca, mnogobrojnih načelnika s područja Virovitičko-podravske županije, u Višnjici je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Sopja. Nazočne je na početku pozdravio načelnik općine Sopje Josip Granjaš koji je govorio o projektima koji su odražen na području općine Sopja uz naglasak na razvoj turizma i poljoprivrede… Načelnik Granjaš govorio je i sredstvima koje je Općina Sopje dobila iz IPA programa međugranične suradnje Hrvatska – Mađarska za prekograničnu suradnju u projektu Dravsko proljeće, te o sredstvima koja je općina dobila od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će biti utrošeni za obnovu općinske zgrade u središtu Sopja.

Virovitičko-podravski župan, Tomislav Tolušić, pohvalio je suradnju Virovitičko-podravske županije i općine Sopje, uz naglasak kako je na području općine Sopje, u posljednje tri godine, napravljeno iznimno mnogo ne samo u središtu općine, već i svih naselja općine Sopje. Govorio je i o pilot projektu navodnjavanja Kapinci – Vaška, koji je zaslugom nadležnog ministarstva, Hrvatskih voda, Virovitičko-podravske županije i općine Sopje doveden do faze provođenja. Izabrani su izvođači radova i uskoro će se potpisati ugovor s istima, a Virovitičko-podravska županija će za taj iznimno važan projekt, za daljnji razvoj poljoprivrede na ovom području ali i području Virovitičko-podravske županije, izdvojiti 20 posto svojih sredstava od ukupnog iznosa, što iznosi oko 2 milijuna eura.

– Ovo je najveći projekt navodnjavanja u Hrvatskoj. Nitko u Hrvatskoj nije napravio tako veliku površinu (1280 hektara nap.a.), a kada za dvije godine ovaj projekt bude potpuno gotov, promijeniti će se i slika Sopja i cijelog ovog područja. Ovaj projekt predstavljati će značajan zamah ka poljoprivrednom i gospodarskom razvoju Virovitičko-podravske županije, te će promijeniti tradicionalni način poljoprivredne proizvodnje na navedenom području nudeći orijentaciju na visoko dohodovne kulture.

Župan Tomislav Tolušić, govorio je i o projektu uređenja općinskog središta za što je pomoć dala i Virovitičko-podravska županija. Naglasio je pozitivan primjer Općine Sopje koja je prijavila projekt pri EU fondovima i pokazala da i tako male općine, s dobrim projektima mogu dobiti sredstva od Europske unije. Naglasio je kako je i do sada, a kako će i ubuduće, Općina Sopje imati punu potporu Virovitičko-podravske županije u svom daljnjem razvoju na korist svih stanovnika ove općine.

U sklopu svečane sjednice, dodijeljena su i priznanja zaslužnima. Tako je Zlatnu plaketu dobila Pustara Višnjica. Srebrne plakete su dobili: KUD Podravac Sopje, Krešimir Paradinović i Rade Dronjak, a zahvalnice su uručene Dragi Puzjaku iz Josipova i Mjesnom odboru Vaška.

 

Share Button