Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. svibnja 2011.

Vlada Republike Hrvatske: Uskoro zakonski prijedlog za omogućavanje legalizacije bespravno izgrađenih zgrada

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor najavila je da bi se za dva tjedna pred hrvatskom Vladom trebao naći zakonski prijedlog kojim bi se omogućila legalizacija bespravno izgrađenih zgrada, a procjenjuje se da bi to omogućilo da oko 150 tisuća obitelji legalizira svoje objekte. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva radi na zakonskom prijedlogu kojim bi se omogućilo ozakonjenje zgrada koje su izgrađene bez propisane dokumentacije, kao i onih koji nisu u skladu s prostornim planovima, kazala je premijerka današnjoj sjednici Vlade. Napominje kako za to treba utvrditi sadašnje stanje, a procjenjuje se da je riječ o oko 150 tisuća građevina, vjerojatno i nešto više. Postupak za legalizaciju bio bi jednostavan, a omogućio bi i upis tih zgrada u zemljišne knjige, kaže premijerka. Zakon će, dodaje, posebno voditi računa o prostorima koji su osobito zaštićeni, odnosno zaštićenim prirodnim područjima i kulturnim dobrima. Svi koji će podnijeti zahtjev za legalizaciju svojih nelegalno izgrađenih zgrada morat će platiti naknadu, a način određivanja i visinu te naknade uredbom će odrediti Vlada.

– Tim iskorakom mogli bi riješiti noćnu moru velikog broja građana koji strepe za svoju budućnost, a koji su u gradnju uložili znatna sredstva – kazala je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor napominjući, kako će, nakon Zakona, inicijativa biti na građanima.

Nakon što te zgrade budu legalizirane to će građanima omogućiti stjecanje i niza drugih prava, istaknula je.

Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić kaže kako će to omogućiti daljnje sređivanje stanja u prostoru. Naknada za legalizaciju takvih objekata bit će dijelom prihod lokalnih jedinica i to za daljnje unaprjeđenje infrastrukture, a dijelom prihod državnog proračuna za sređivanje zemljišnih knjiga i katastra, objašnjava Bačić dodajući i kako će biti prostora koji neće biti obuhvaćeni zakonom. (www.vlada.hr)

 

Share Button