Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. lipnja 2011.

Mađarski vinogradari iz Szentlorinca posjetiti će Virovitičko-podravsku županiju i obići Viroviticu, Pitomaču, Turnašicu i Podgorje

Grupacija vinogradarstva i voćarstva ŽK Virovitica bit će domaćin uzvratnoj stručnoj posjeti vinogradara iz grada Szentlorinca u Mađarskoj, koji će posjetiti 18. lipnja Viroviticu, Pitomaču, Turnašicu i Podgorje. Posjetit će akciju „Kupujmo hrvatsko“i „Vrijedne ruke“, koja se toga dana održava u Virovitici, te izlagački prostor tvrtke PP „Orahovica“, najvećeg proizvođača vina na području Virovitičko-podravske županije, gdje će i degustirati vina.

Vinogradari iz Mađarske posjetit će i tvrtku Jan-spider u Pitomači, najvećeg županijskog proizvođača, prerađivača i izvoznika ljekovitog bilja. Razgledat će tradicionalne obiteljske vinograde i suvremene nasade vinove loze na „Pitomačkim vinskim putima“, smještene na južnoj strani obronaka Bilogore, u Aršanju, gdje će biti upoznati sa dosadašnjim iskustvima u uzgoju vinove loze, ali i sa suvremenim načinom podizanja novih nasada vinove loze u ovom području. Degustirat će poznata aršanjska vina: Graševinu, Pinot bijeli, Chardonnay i dr. Potom će na vinskoj cesti „Virovitički vidici“, posjetiti kušaonicu vina Franje Dvojaka, smještenu u virovitičkom vinogorju koje ima dugu tradiciju proizvodnje grožđa i vina, a koja se usavršavala sadnjom novih kultivara i primjenom moderne tehnologije po pitanju uzgoja, gnojidbe i prerade grožđa u kvalitetna vina koja će moći i degustirati. Nakon stručnog dijela, mađarski vinogradari posjetit će i kulturno-povijesne znamenitosti Virovitice: Gradski muzej, Crkvu sv. Roka i Franjevački samostan. (www.hgk.hr)

 

Share Button