Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. srpnja 2011.

Dodjela nagrada i svjedodžbi prvoj generaciji maturanata Katoličke klasične gimnazije u Virovitici, najučenica škole je Marijana Lanščak

U prostorijama Katoličke klasične gimnazije u Virovitici, održana je svečana dodjela svjedodžbi prvoj generaciji maturanata. Oni su svoj srednjoškolski hod započeli 2007. kada je škola započela s radom. Požeška biskupija je osnovala ovu školu jer je htjela da na području zapadne i srednje Slavonije postoji i katoličko i klasično obrazovanje. Pored virovitičke, Biskupija je osnovala i Katoličku klasičnu gimnaziju u Požegi, a u istome gradu ubrzo i katoličku osnovnu školu.

Usmjeravajući pogled u povijest, uočavamo da je upravo Crkva na području Europe bila organizator i provoditelj obrazovanja. I danas, u sekuliziranom svijetu, katoličke su škole na cijeni.

Pripremajući se za ovu svečanost škola je maturantima dala sašiti posebno ruho, koje se inače koristi na dodijeli sveučilišnih diploma, ali može se koristiti i na dodijeli svjedodžbi maturantima. Prva generacija maturanata broji četrnaest učenika, ali upravo taj mali broj učenika, omogućio je njihovu snažnu povezanost i prijateljstvo. Svečanost je svojim dolaskom uveličao požeški biskup Antun Škvorčević, utemeljitelj škole. Pored njega ovdje je bio ravnatelj Katoličke klasične gimnazije u Virovitici, Ivica Šoh , ravnatelji katoličkih škola iz Požege, profesori, roditelji, prijatelji i dakako maturanti.

Svečanost je započela s pjesmom Gaudeamus, koja se inače pjeva u tim prigodama. Ravnatelj je svojim govorom zahvalio svima koji su sudjelovali u formaciji ovih mladih ljudi: biskupu, profesorima i ostalim djelatnicima škole, roditeljima i drugima koji su bili uključeni u taj proces. U ime maturanata, zahvalu je izrekla učenica Klaudia Nreca, naglašavajući kršćanski duh i širinu obrazovanja koje su primili u ovoj školi. Uz zahvalu za iskazani im trud, maturanti su darivali Oca biskupa, ravnatelja, profesore i ostale djelatnike škole. Posebno je bila dojmljiva PowerPoint prezentacija kojom su učenici dali kratak presjek svog sadržajnog srednjoškolskog puta.

Otac biskup je u svom obraćanju maturantima rekao da je Crkva htjela kroz rad ove škole omogućiti njihov cjeloviti razvoj, ali stavljajući naglasak na kršćanske vrijednosti, za kojima u svojim dubinama čezne svaki čovjek. Zahvalio im je na ustrajnosti u srednjoškolskom obrazovanju i na svim doprinosima koje su oni ugradili u život škole i šire. Zahvalu je uputio i ravnatelju, profesorima i ostalim djelatnicima škole i na kraju roditeljima, naglašavajući važnost njihove odluke da usmjere dijete u katoličku školu.

Potom se je Otac biskup upisao u Knjigu prijatelja škole, iza njega su to učinili ravnatelj i razrednik i na koncu maturanti. Prije samog upisa maturanata u Knjigu prijatelja škole, dodijeljene su im nagrade i svjedodžbe. Primili su ih iz biskupovih ruku. Nagrade su bile: Jeruzalemske Biblije, a dobili su ih učenici koji su sve četiri godine prošli s odličnim uspjehom: Thea Botić, Stjepan Lach, Marijana Lanšćak i Valentina Viljevac. Najučenica škole Marijana Lanšćak od biskupije je dobila i stipendiju za studij. Prilikom dodjele svjedodžbi, svaki maturant je dobio i prigodni poklon od biskupije. (www.virovitica.info)

 

Share Button