Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. srpnja 2011.

Vlada Republike Hrvatske o legalizaciji bespravno izgrađenih zgrada: Mogućnost legalizacije imali bi vlasnici nelegalnih objekata izgrađenih do 21. lipnja ove godine

Hrvatska je Vlada s posljednje održane sjednice Saboru uputila konačni prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama prema kojemu bi mogućnost legalizacije imali vlasnici nelegalnih objekata izgrađeni do 21. lipnja ove godine.

– Krajem lipnja ponovno smo snimili stanje – kazao je ministar graditeljstva Branko Bačić.

Naime, u prvom je čitanju bilo predviđeno da mogućnost legalizacije imaju samo oni koji su nekretninu izgradili do 30. studenog 2009. godine, a sada se taj rok produžuje do 21. lipnja 2011.

– Zakonom je utvrđena mogućnost legalizacije objekata, ali vodeći računa o zaštićenim područjima, području nacionalnih parkova, pomorskome dobru, prometnim koridorima – rekao je Bačić.

Zakonom će se, podsjetio je, riješiti problem 150 tisuća nelegalnih objekata u Hrvatskoj, a koji u proteklih 40 godina nije riješen.

– Svi koji žele legalizirati svoju nelegalnu nekretninu zahtjev za to moći će podnijeti do kraja kraja 2012. godine.

U odnosu na prvo čitanje promijenjen je i omjer u kojem će se prihod od naknade dijeliti između države i lokalnih jedinica, prvotno je bio predviđen omjer 75:25 u korist države, a sada bi to bilo pola-pola.

Saboru je Vlada u drugo čitanje uputila i izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji, a ministar Bačić ponovno je odbio prigovore da se njima pridonosi betonizaciji i apartmanizaciji Jadrana. Dapače, još više se štiti taj dobro uređeni sustav prostornog planiranja u Hrvatskoj, kazao je.

– Predloženim će se izmjenama, ističe Bačić, omogućiti brže investiranje u Hrvatskoj i uklanjanje prepreka koje se odnose na investicije.

Saboru je upućen i prijedlog novog zakona o javnoj nabavi, a predsjednica Vlade Jadranka Kosor ističe kako je riječ o moćnom sredstvu u borbi protiv korupcije te da će omogućiti uštede u proračunu.

Po riječima ministra gospodarstva Đure Popijača, ukupna vrijednost javnih nabava u prošloj je godini bila 25 milijardi kuna, a ranije je dosezala i do 40 milijardi kuna.

Predloženi bi zakon, dodaje, trebao omogućiti učinkovitiji postupak javne nabave i ukloniti nepotrebne administrativne barijere, a uz ostalo predviđa i više naknade za žalbeni postupak.

Vlada je u saborsku proceduru uz ostalo uputila i prijedlog zakona o javnoovršiteljskim pristojbama, izmjene Zakona o audiovizualnoj djelatnosti, prijedlog Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske, kao i novi prijedlog zakona o udomiteljstvu. (www.vlada.hr)

 

Share Button